Girl math: wat is dat?
TikTok blijft strooien met nieuwe trends. Ook nu is er weer een nieuw begrip ontstaan: girl math. Alhoewel het fenomeen al veel langer bestaat, heeft Gen Z er een nieuwe naam aan gegeven. TikTok staat vol met video’s van Gen Z-ers die girl math toepassen op hun (dure) aankopen. Wij vertellen je alles over deze trend!
Wat is girl math nou eigenlijk?
Misschien herken je het wel: je wilt een aankoop doen, maar je vindt het eigenlijk veel te duur. Toch vind je, in je hoofd, een (onlogische) manier om deze dure aankoop te rechtvaardigen. Deze logica wordt ook wel girl math genoemd. Er zijn verschillende manieren om deze logica toe te passen.
Kosten delen door aantal keer gebruiken
Eén van deze manieren is om de kosten van het product te delen door het aantal keer dat je het waarschijnlijk gaat dragen of gebruiken. Stel je koopt een nieuw paar schoenen voor 100 euro. Je gaat ervan uit dat je hier één jaar gebruik van gaat maken. Als je de schoenen dan vijf keer in de week aan trekt, kost het je maar 38 cent per dag. Wat een koopje!
Contant geld telt niet
Contant geld wordt bij girl math niet meegeteld. Heb je een ijsje met contant geld betaald? Geniet van je gratis ijs! Boodschappen gedaan met contant geld? Ook gratis. Zolang het niet van de online rekening afgaat, heb je niets uitgegeven.
Kleding verkopen
Heb jij kleding verkocht op bijvoorbeeld Vinted? Dan is alles wat je met dit geld uitgeeft gratis. Dat geld heb je namelijk zelf ooit al een keer uitgegeven, dus dan maakt het nu niet meer uit wat je ermee doet. Hetzelfde geldt voor een product dat je terugbrengt naar de winkel. Het geld dat je terugkrijgt heb je ‘gratis’ gekregen.
Extra dienst betekent gratis geld
Wanneer je een extra dienst draait op je werk, is al het geld wat je daarmee verdiend een extraatje. Dat geld had jij anders nooit gekregen, dus dan mag je dat nu gewoon uitgeven.
Deze girl math-formules zijn natuurlijk onzin. En alhoewel er op TikTok hard gelachen wordt om deze rare logica’s, ziet niet iedereen er de humor van in. Een (dure) aankoop hoeft zeker niet slecht te zijn. Het kan natuurlijk ook een goede investering in jezelf zijn. Maar het gevaarlijke van girl math is: je zult altijd meer geld uitgeven dan je eigenlijk wil. Daarbij wordt er ook niet goed nagedacht over de consequenties ervan. Hierover is op sociale media veel kritiek: mensen zijn bang dat vooral jonge meiden geld gaan uitgeven dat ze helemaal niet hebben.
Grappen maken over girl math is niet erg, het is voor velen juist een leuk vermaak. Maar blijf er wel van bewust dat het om écht geld gaat. Denk dus alsnog wel logisch na bij het afrekenen van een aankoop.