Wacht effe: binnenkort betalen verkopers op Vinted en Marktplaats belasting (en zo werkt het)
Door de fast fashion en alle influencers op social media kopen we vaker en sneller nieuwe dingen. Hierdoor heb je ook meer kans op een miskoop, maar dat is gelukkig zo erg nog niet. Binnen no time verkoop je alles namelijk weer door op verkoopplatformen als Vinted en Marktplaats. Misschien ben je zo'n fanatieke verkoper, die maandelijks een flink zakcentje verdient. Allemaal belastingvrij. Heerlijk! Nou, let binnenkort wel even op. Vanaf januari 2024 kijkt de Belastingdienst namelijk strenger mee. Dan wordt de kans groter dat je wél belasting moet betalen.
Nieuwe belastingregels voor verkopen Vinted en Marktplaats
Misschien ben je als fanatieke Vinted- en Marktplaatsgebruiker meteen bang geworden, maar dat hoeft niet direct. De nieuwe regels van de Belastingdienst gelden namelijk zeker niet voor elke verkoper op platformen als Vinted en Marktplaats. Laten we eerst even teruggaan naar het nieuws. Vanaf januari 2024 moeten websites als Vinted, Marktplaats, maar bijvoorbeeld ook Bol.com verplicht verkoopinformatie van gebruikers delen met de Belastingdienst. Denk hierbij dus aan de gemaakte omzet over het afgelopen jaar en de hoeveelheid producten, die iemand heeft verkocht.
Tegenwoordig verkopen veel mensen namelijk hun spullen via zulke verkoopplatformen. Alleen geeft bijna niemand zijn/haar opbrengsten aan bij de Belastingdienst. Duh, wie wil er nou belasting betalen? In sommige gevallen is het zeker niet erg, maar wel wanneer je jaarlijks eigenlijk duizenden euro's verdient. Veel Europese landen liepen jarenlang miljarden mis aan btw-inkomsten door het ontbreken van goede regels voor verkoopplatformen. Daar komt nu dus verandering in.
Wanneer Belastingdienst op je dak?
Zoals gezegd gelden de nieuwe regels van de Belastingdienst niet voor iedereen. Vooral de écht fanatieke verkopers, die er als het ware een sport van maken, moeten vanaf volgend jaar oppassen. Wanneer een persoon jaarlijks meer dan dertig items verkoopt of meer dan 2.000 euro aan inkomsten genereert, worden zijn/haar verkoopgegevens doorgegeven aan de Belastingdienst. Zit je hier gegarandeerd onder? Dan hoef je je dus sowieso geen zorgen te maken. Al hebben sommige grootverdieners óók geluk.
Wanneer je je spullen namelijk alleen als hobby verkoopt en geen winst maakt, dan doet de Belastingdienst niets met jouw gegevens. Ze krijgen de verkoopcijfers wel, maar waarschijnlijk hoef je niets te betalen. In het andere geval word je gewoon gezien als ondernemer en moet je dus wel dokken.
Weet je nu niet zeker of jouw verkoopactiviteiten een hobby of onderneming zijn? Gebruik dan even de checklist op de website van de Belastingdienst. Dan weet je wat je te wachten staat!
Lees ook: Wil jij online kleding verkopen? Met deze tips is succes gegarandeerd