3x redenen waarom diëten niet werkt
Diëten, iedereen is er wel eens in aanraking mee gekomen. Vaak word een dieet je aangepraat, maar deze praatjes komen zelden van échte experts. Maar hoe goed is een dieet nu voor je?
1. Quick fix therapy
Veel dieetplannen zijn zogenoemde 'quick fixes', wat betekent dat ze beloven op korte termijn resultaat te geven. Op korte termijn werkt een dieet daarom ook, omdat het gewenste effect, vermageren, erg snel gaat op de korte termijn. Na een tijdje zul je ontdekken dat het afvallen niet meer zo snel gaat als in het begin, en krijg je de drang om suiker en ander comfort food te eten die niet bij het dieet passen. Logisch, want hoe meer je jezelf iets ontzegt, hoe harder je ernaar gaat snakken. Dit zorgt ervoor dat je weer net zo snel aankomt als je in het begin afviel.
2. Onhaalbaar doel
Mensen die diëten hebben bijna altijd een streefgewicht in gedachten. Hoewel er niets mis is het met stellen van een streefgewicht, is deze zelden realistisch. Vaak baseren mensen hun streefgewicht op een maatschappelijk ideaalbeeld in plaats van op hun set point-gewicht. een set point-gewicht is een ideaalgewicht - met een marge van tien kilo - dat het beste past bij je genetica. Als je een streefgewicht lager hebt dan je set point-gewicht, zal je lichaam er alles aan doen om je set point-gewicht te behouden. Op deze manier beschermt je lichaam je tegen uithongering door je stofwisseling te vertragen en zich te richten op suiker en vetstoffen. Je zal dan extreem moeten vechten tegen je lichaam, mocht je zo ver van je set point-gewicht willen streven.
3. Laag zelfbeeld
In dieetprogramma's klinkt het vaak heel simpel: dit mag wel, dat mag niet. Door duidelijke regels op te leggen, kan het haast niet mislukken. Die zwart-witgedachte maakt dat veel mensen opgeven wanneer ze toch een keertje niet zijn afgevallen of toch eens de regels overtreden. Dit heeft een negatief effect op je eigenwaarde. Waarschijnlijk zat je al niet heel lekker in je vel toen je begon met diëten, maar door een keertje de regels overtreden te hebben krijg je ook nog eens het gevoel dat je niet sterk genoeg bent. Het ligt écht niet aan jouw, want bewezen is dat 95 procent van de gevallen niet werken.