5 oorzaken van slaapproblemen

Sport & gezondheid door Lien

Slaapproblemen kunnen door allerlei redenen optreden. Misschien sport je te laat en heb je nog te veel energie wanneer je ’s avonds in je bed ligt. Of je hebt te veel aan je hoofd, waardoor al die hersenactiviteit je niet in slaap laat doezelen. Wat zou de reden kunnen zijn dat je niet zo makkelijk inslaapt? Misschien heeft het te maken met één van deze vijf oorzaken.

1. Laat sporten

Een workout kan je nachtrust verbeteren, maar ‘m ook verstoren. Kies het moment waarop je gaat trainen zorgvuldig uit. Als je vlak voor het naar bed gaan nog intensief gaat sporten, zorgt al die adrenaline ervoor dat je klaarwakker blijft. Doe je gedurende de dag nauwelijks aan lichaamsbeweging, dan is je lichaam juist weer niet moe genoeg. Probeer dus wel te sporten, maar op een eerder moment. Is dat niet mogelijk? Sluit je workout dan af met een oefening waarmee je in de relaxmodus komt, zoals een vorm van meditatie of yoga.

2. Laat eten

Om een maaltijd te verteren moeten allerlei lichaamsfuncties hard aan het werk. Dat kost een hoop energie. Slaperig worden? Daar heeft je lichaam dan geen baat bij. Je spijsverteringsproces is namelijk nog in volle gang. Zolang je lichaam aan het werk is, val jij niet in slaap. Eet bij voorkeur niet later dan drie uren vóór bedtijd, zodat je lichaam genoeg tijd heeft om tot rust te komen. Wat ook nog eens kan helpen is het kiezen voor kleinere porties en licht verteerbare voeding.

3. Te veel aan je hoofd

Een hoofd dat maalt en een goede nachtrust: ze gaan niet echt samen. Piekeren houdt je hersenen in een staat van paraatheid en stress. Hoe moe je lichaam dan ook is, in slaap vallen wordt zo een lastige opgave. Wat helpt? Maak voordat je gaat slapen je hoofd leeg. Schrijf op wat er in je hoofd omgaat, doe een meditatie of een ontspannende ademhalingsoefening.

4. Te veel cafeïne genuttigd

Zelfs als je ’s avonds geen koffie drinkt, kan de cafeïne die je gedurende de dag hebt binnengekregen je slaapritme beïnvloeden. Drink daarom niet meer dan twee kopjes en doe dat liever enkel in de ochtend. Of nog effectiever: probeer de koffie te laten staan. Je kunt het eventueel vervangen met iets anders wat energie geeft, zoals matcha.

5. Je kijkt teveel op een scherm

We worden wakker door de zonsopkomst en gaan slapen bij zonsondergang. Dit natuurlijke ritme heeft alles te maken met je biologische klok. En die wordt flink in de war geschopt door kunstmatig blauw licht, afkomstig van telefoons en andere schermen. Probeer deze laat op de avond te vermijden. Zo voorkom je dat je hersenen in een veel te actieve staat blijven verkeren. Ook het dimmen van de lichten kan bijdragen aan het meer tot rust laten komen van je lichaam.

Ook interessant: voor of na het ontbijt je tanden poetsen?