is havermelk eigenlijk wel goede optie?
Onze geliefde havercappu wordt waarschijnlijk duurder. Havermelk valt namelijk onder de limonadebelasting, net als verschillende frisdranken en andere plantaardige melken. Dierlijke zuiveldranken vallen niet onder de limonadebelasting, omdat deze genoeg eiwitten bevatten, en havermelk dus te weinig.
Limonadebelasting
Het gebrek aan eiwitten en de hoeveelheid koolhydraten die in havermelk zitten zorgen ervoor dat de verhoogde belasting ook op plantaardige dranken geldt. Koolhydraten zorgen ervoor dat je bloedsuiker snel omhoog gaat, en soms kan het voorkomen dat er zo'n grote piek is dat het te vergelijken is met een blikje Fanta. Dit verschilt per persoon, maar het is belangrijk om dit soort energiepieken en -dalen te voorkomen om gezond te blijven.
Verschillende soorten havermelk
Naast veel koolhydraten bevatten plantaardige melken veel toegevoegde oliën. Barista varianten bevatten vaak zonnebloem- of raapzaadolie, wat wordt toegevoegd zodat de melk beter schuimt en het er mooier uitziet. Deze oliën kunnen leiden tot ontstekingen, overgewicht en darm- of huidklachten. Biologische havermelk bestaat enkel uit haver, water en zout. Dat klinkt een stuk beter dan de toegevoegde ingrediënten van baristamelk, maar haver bevat van nature anti-nutriënten. Dit zorgt ervoor dat je voedingsstoffen minder goed opneemt en kan leiden tot een opgeblazen gevoel, winderigheid, huidklachten en ook voor de darmgezondheid is het niet ideaal.
Ongezond?
Of havermelk echt zo ongezond is als dat het nu lijkt? Daar is geen simpele ja of nee op te geven: Het is zeker interessant dat de piek van havermelk even groot kan zijn als die van frisdrank, maar dat betekent niet dat het ook even ongezond is. Wel is het belangrijk te onthouden dat havermelk vaak een gezond imago krijgt, terwijl het niet altijd even gezond is. Het ligt aan de reactie van je gezondheid: Als je last hebt van darmproblemen, eczeem of acne kan dit getriggerd worden door havermelk.