Dit is waarom de zonnebank zo slecht voor je is
Heerlijk zo'n zomers kleurtje. Alleen hoe krijgen we deze? Voor veel mensen is de zonnebank dé oplossing. Inmiddels weten we wel dat onbeschermd zonnen slecht is voor onze huid. Maar toch dringt bij velen nog niet door dat de zonnebank ook zeker niet helpt bij een goede huidconditie. Wij gaan je vertellen, waarom de zonnebank eigenlijk zo slecht voor ons is.
Zonnebank
1. Te lang en te vaak
Regelmatig onder de zonnebank gaan is niet zo verstandig. Je huid wordt namelijk in een korte tijd blootgesteld aan een hoge dosis uv-straling. Dermatologen geven aan om sowieso niet vaker dan één keer per maand een bezoekje te brengen aan een zonnestudio. Toch vertellen de meeste zonnestudio's dat je rustig eens in de twee weken zou kunnen gaan. Controle is er niet echt, dus als je meerdere keren wilt gaan dan is dit gewoon mogelijk. Hartstikke leuk zo'n bruin kleurtje, maar op ten duur verdwijnt het kleurtje en je huid blijft beschadigd.
2. Vergrote kans op huidkanker
Volgens KWF zou je de uv-stralen van de zonnebank kunnen vergelijken met de hoogste zonkracht in Nederland. In een korte tijd wordt je blootgesteld aan dit 'zonlicht' en de kans dat je huid verbrand is dus best groot. Wanneer je niet voorzichtig bent, kun je heel makkelijk schade oplopen. Meer uv-straling betekent meer risico op huidkanker. Kinderen onder de 18 mogen sowieso nog niet onder de zonnebank, omdat hun huid nog aan het ontwikkelen is.
3. Geen extra vitamine D
Door de zon maken we meer vitamine D aan in ons lichaam. Deze vitamine draagt bij aan een goede weerstand, maar ook bijvoorbeeld aan de groei en sterkte van onze botten. Zonnen heeft zo zijn voordelen, alleen is het niet zo dat je onder de zonnebank extra vitamine D opneemt. Onder de zonnebank is er namelijk bijna geen aanmaak van deze vitamine. Als je elke dag een kwartier buiten gaat lopen, dan zou je al voldoende vitamine D opnemen. De zon hoeft hier nog niet eens voor te schijnen.
4. Rimpelige en leerachtige huid
Een zonnebank helpt helaas niet bij het verminderen van rimpels of het jonger laten lijken van je huid. Het zorgt er juist voor dat onze kwaliteit van de huid achteruit gaat en ook de rekbaarheid. Het vocht in onze huid wordt namelijk helemaal verdampt. We krijgen last van een rimpelachtige en vooral leerachtige huid. Oftewel je lijkt straks heel oud. Daar worden we niet zo heel blij van.