Is je menstruatie opeens korter? Dit kunnen de oorzaken zijn

Sport & gezondheid door Maya Luz

Onze menstruatie werkt in een cyclus. Sommigen van ons hebben een redelijk reguliere cyclus die iedere maand bijna hetzelfde is. Maar wat nou als je menstruatie opeens een stuk korter is dan normaal? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Wij zetten een aantal mogelijke oorzaken op een rijtje.

Lees ook: Met deze tips wordt sporten tijdens je menstruatie fijner

Verkorte menstruatie

Voordat we beginnen met het lijstje, is het van belang om even te benoemen dat ieders lichaam anders is. Er zijn een hoop mogelijke oorzaken voor een verkorte menstruatie. Bij twijfel is het daarom altijd verstandig om een dokter in te schakelen. 

Stress

Stress kan onze gezondheid op veel verschillende manieren beïnvloeden, zeker als je er voor een langere periode last van hebt. Het kan ook invloed hebben op onze menstruatie. Stress kan namelijk onze hormonen verstoren, dit kan vervolgens leiden tot een verkorte menstruatie. Stress kan zorgen voor een verhoogd niveau aan cortisol in ons lichaam. Dit kan het functioneren van onze hormonen verstoren.

Leeftijd

Als we ouder worden, kunnen we ook verschillen gaan merken in onze menstruaties. Zeker als we rond de veertig zijn, en de menopauze steeds dichterbij komt, kan onze menstruatie verkorten. Wanneer je rond die leeftijd zit en merkt dat je menstruaties korter duren dan voorheen, is de kans dus groot dat dit de reden is.

Meer sporten

Als je in een bepaalde meer bent gaan sporten, kan het zijn dat je menstruatie hierdoor wordt beïnvloed. In periodes waarin je veel sport, kan het zo zijn dat je menstruatie een stuk minder lang duurt dan eerst. Dit komt doordat lichaamsbeweging ook invloed heeft op je hormonen. Iemand die hele inspannende training doet, kan zelfs helemaal niet meer ongesteld worden.

Veranderingen in je gewicht

Je menstruatie kan veranderen wanneer je gewicht verliest, maar ook wanneer je aankomt. Plotselinge veranderingen in je gewicht kunnen je hormoonlevels beïnvloeden en daarmee ook de lengte van je menstruatie. Wanneer je gewicht verandert, kan je lichaam meer oestrogeen gaan produceren. Het resultaat hiervan is vaak een aangepaste menstruatie.

Zwangerschap en postpartum

Na een zwangerschap komt je menstruatie weer terug, maar het kan zijn dat je ongesteldheid iets anders is dan je gewend bent als deze weer terugkeert. Het kan dus ook zo zijn dat je menstruatie na je zwangerschap minder lang duurt dan ervoor. Sommige vrouwen ervaren ook een bloeding wanneer ze net zwanger geraakt zijn. Dit gebeurt meestal rond de periode waarin je normaal gesproken ongesteld zou moeten worden. Deze bloeding duurt meestal een of twee dagen.

Veranderingen in je hormonen

We hebben het al een aantal keer benoemd: hormonen beïnvloeden je menstruatie. Wanneer je hormoonlevels plotseling veranderen door een of meerdere factoren, heeft dit invloed op jouw menstruatie. Deze veranderingen kunnen ook veroorzaakt worden door voorbehoudsmiddelen zoals de pil of een spiraaltje. Wanneer je net begint met het gebruik van de pil of net een spiraaltje hebt laten zetten, is het dus helemaal niet gek als je menstruatie verandert.

Lees ook: De pil vs. een spiraaltje: wat is de beste optie voor jou?