De pil vs. een spiraaltje: wat is de beste optie voor jou?
Als je seksueel actief bent, is het altijd verstandig om anticonceptie te gebruiken. En zeker als je als vrouw seks hebt met mannen, is het goed om na te denken over hoe je zwangerschap kunt voorkomen, als dit iets is waar je niet aantoe bent. Er zijn verschillende vormen van anticonceptie die je als eigenaar van een baarmoeder kunt gebruiken. Twee populaire opties zijn de pil en een spiraaltje. Maar welke optie past het best bij jou? Wij zetten de voor- en nadelen van beide opties op een rijtje.
Lees ook: Evelyn (32) heeft 2 vagina's: "1 voor werk en 1 voor mijn persoonlijke leven"
Voordat we dit onderwerp induiken, is het belangrijk om te onthouden dat medisch advies ontvangen altijd verstandig is als je dit soort keuzes moet maken. Laat je goed informeren door medische professionals voordat je de knoop doorhakt. Ieder lichaam is anders, en dus zijn de voor- en nadelen van anticonceptie niet voor iedereen gelijk.
De pil
Waarschijnlijk zijn we allemaal wel bekend met de pil. Je slikt hem iedere dag, drie weken lang en stopt daarna een week. In deze week word je ongesteld en vervolgens begin je weer opnieuw met de pil slikken. De hormonen die je binnenkrijgt als je de pil slikt, voorkomen dat er een eitje vrijkomt. Dit zorgt er dus voor dat je niet zwanger kunt raken, er is namelijk geen eitje om te bevruchten.
De voordelen van de pil
Het belangrijkste voordeel van de pil is dat je goed beschermd bent tegen zwangerschap. Als je de pil op de juiste manier slikt, is dit een erg betrouwbaar anticonceptiemiddel. Mocht je willen stoppen met de pil omdat je graag zwanger wil raken, dan ben je direct weer vruchtbaar.
Ook heeft de pil veel invloed op je menstruatiecyclus. Voor veel mensen helpt de pil bij het reguleren van hun menstruatie. Omdat je de pil op vaste momenten slikt en er op een vast moment mee stopt, wordt je menstruatie steeds voorspelbaarder. Hierdoor kun je dus makkelijk plannen en word je niet meer onverwachts ongesteld. Ook helpt de pil bij veel mensen bij menstruatiepijn. De pijn wordt minder heftig, wat ongesteld zijn een stuk minder vervelend maakt.
De nadelen van de pil
Ieder voordeel komt met nadelen. De pil heeft er helaas ook een aantal. Zo zijn er best veel mogelijke bijwerkingen die de pil kan hebben. Hieronder vallen onder anderen misselijkheid, afname van libido, hoofdpijn en depressie. Wanneer dit soort bijwerkingen zich voordoen is er eventueel de mogelijkheid om over te stappen op een andere pil, het is dus altijd goed om erover in gesprek te gaan met je huisarts.
Verder beschermt de pil niet tegen soa's en is de pil een anticonceptiemiddel dat je iedere dag op tijd moet nemen. Het wordt aangeraden om de pil iedere dag rond dezelfde tijd in te nemen. Wanneer jij het lastig vindt om dit te onthouden, is de pil misschien geen ideaal middel voor jou.
Het spiraaltje
Voor het spiraaltje zijn er twee opties: het koperspiraal en het hormoonspiraal. Het koperspiraal is er voor mensen die geen hormonen willen of mogen, een hormoonspiraal geeft geleidelijk hormonen af in de baarmoederwand. Het spiraaltje wordt ingebracht in je baarmoeder en kan hier tussen de vijf en tien jaar blijven zitten.
De voordelen van het spiraaltje
Beide vormen van het spiraaltje zijn erg betrouwbaar. Je bent altijd beschermd, ook als je ziek bent. Je hoeft niks in te nemen zoals bij de pil, dus kun je het ook niet vergeten. Hierdoor hoef je niet dagelijks aan je anticonceptie te denken. Daarnaast is het veilig om een spiraaltje te hebben als je borstvoeding geeft, dit is bij de pil niet het geval. Ook breng je met een spiraaltje minder hormonen in je lichaam. Het koperspiraaltje bevat geen hormonen, en het hormoonspiraaltje een lage hoeveelheid.
En misschien wel het belangrijkste voordeel: je bent voor een lange periode beschermd. Je kunt een spiraaltje tussen de vijf en tien jaar laten zitten, waardoor jij voor een lange periode niet na hoeft te denken over je anticonceptie. Je bent voor een lange tijd voorzien.
De nadelen van het spiraaltje
Je hebt misschien weleens gehoord dat een spiraaltje inbrengen veel pijn doet. Dit is helaas ook voor veel mensen het geval. Een spiraaltje inbrengen wordt gedaan zonder verdoving en dus zal het geen prettige behandeling zijn. Ook moet het spiraaltje weer worden verwijderd.
Daarnaast kan je menstruatie veranderen door het spiraaltje. Je kunt erdoor meer of juist minder menstrueren. Je kunt je menstruatie niet plannen, zoals bij de pil. Tot slot beschermt het spiraaltje je ook niet tegen soa's en je kunt met een spiraaltje geen menstruatiecup gebruiken.
Lees ook: Volgens onderzoek is porno kijken goed voor je seksleven