Slecht geslapen? Zo maak je toch het beste van je dag
Iedereen heeft weleens een slechte nacht slaap gehad. Of het nu komt door een nachtje doorhalen, slapeloosheid of eigenlijk welke reden dan ook; het is niet fijn. Overdag lijkt het vaak alsof je een kater hebt, terwijl je de avond ervoor gewoon aan de ranja zat. Om na een nacht slecht slapen toch het beste van je dag te maken, hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet om dat voor elkaar te krijgen.
Zo maak je het beste van je dag na een nacht slecht slapen
Het lijkt bijna onmogelijk: tóch optimaal genieten van je dag terwijl je je bar en bar slecht voelt. Een echte kater is er niks bij en het lijkt wel alsof je hele wereld op z'n kop staat. Een goede nachtrust is mega belangrijk niet alleen op lange termijn, maar op korte termijn dus ook. Alhoewel we het liefst elke nacht acht uur achter elkaar doorslapen, lijkt dat toch vaak niet te lukken. Met déze tips lukt het je alsnog om een fijne dag te hebben na een slechte nachtrust.
Pas op met koffie
Hoewel je zou denken dat koffie (of cafeïne) hét middeltje is om wakker te blijven, is het toch niet de gezondste en slimste oplossing. Koffie en cafeïne heeft namelijk - naast heel veel voordelen - ook een aantal nadelen. Dit plus een slechte nachtrust is een heuse nachtmerrie, dus pas zeker op met je koffie-intake nadat je een nacht slecht hebt geslapen. Eén of twee kopjes is eigenlijk al genoeg.
Doe een dutje, maar wel zo vroeg mogelijk
Wie denkt dat dutjes juist slecht zijn overdag heeft geluk; dutjes zijn na een nacht slecht slapen juist hartstikke belangrijk. Wel is het goed om te weten dit rustmomentje zo vroeg mogelijk te pakken. Het liefste voor de lunch. Hoe later je dit op de dag doet, hoe meer invloed dit heeft op de volgende nacht. Met late afternoon naps verstoor je je nachtritme nóg meer en dat is nu juist wat we proberen te voorkomen. Oh, en zorg ervoor dat deze 'nap' niet zes uur lang slapen wordt. Twintig minuutjes je ogen dichtdoen is al genoeg voor je brein om even tot rust te komen.
Ga naar buiten en maak een (korte) wandeling
Waarschijnlijk heb je alles behalve zin in een wandeling maken wanneer je juist doodop bent. Je ligt het liefst in je bed of op de bank, maar dat is niet wat je beter laat voelen. De buitenlucht en een beetje beweging maken je alerter en zorgen ervoor dat je je een stuk beter gaat voelen. En zeg nou eens eerlijk, wanneer deed een beetje frisse lucht geen wonderen voor je?
Probeer eerder naar bed te gaan
Maar kies er ook voor om de volgende dag jezelf niet te laten uitslapen. Eerder naar bed gaan is fijn en rustgevend, maar blijf je de volgende dag ook nog eens langer in je nest liggen, dan komt er wéér niks van dat slaapritme terecht. Als je een uurtje eerder naar bed gaat 'haal' je wat slaap in, maar blijf er ook niet te lang in hangen. Morgen is er weer een dag en dan voel je je hopelijk een stuk uitgeruster.