Dit is nomofobie en zo kun je het voorkomen
Het laatste nieuws lezen, YouTube video’s kijken, je favoriete influencer volgen op Insta, je besteedt dagelijks meer tijd op je telefoon dan je denkt. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor je concentratie, productiviteit, gezondheid en geluk. Het kan zelfs leiden tot nomofobie. Maar wanneer heb je nomofobie en hoe kun je dit voorkomen? Dat lees je in dit artikel.
Hoe herken je nomofobie?
Nomofobie staat voor no mobile fobie en houdt in dat je het eng vindt om niet bereikbaar te zijn. Maar altijd maar bereikbaar zijn en steeds maar weer reageren op binnenkomende berichten, kan ervoor zorgen dat je je smartphone op een gegeven moment helemaal niet meer weg kunt leggen.
Je hersenen maken namelijk geluksstofjes aan. Een van die stofjes is dopamine. Dopamine zorgt voor genot en dat fijne gevoel wil je steeds weer opnieuw beleven. En dat kan bijvoorbeeld met een leuk Whatsapp-berichtje of een complimentje op je Instagram post.
Als je je telefoon vaak gebruikt heb je nog niet meteen nomofobie. Er zijn wel aantal kenmerken waaraan je het kunt herkennen:
-
Je gebruikt je smartphone steeds vaker en langer.
-
Je telefoongebruik leidt tot problemen met je partner, opleiding of op werk.
-
Je liegt over de tijd die je met je mobieltje bezig bent.
-
Je wordt onrustig, verdrietig of kwaad als je hem niet kunt gebruiken.
-
Je raakt in paniek als je je smartphone niet meteen kunt vinden of vergeten bent.
Hoe krijg je je nomofobie onder de duim?
Herken jij jezelf in een of meerdere bovenstaande kenmerken? Dan kan het handig zijn om je mobieltje wat vaker weg te leggen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je schermtijd te verminderen.
Kies voor een kleine databundel
Hoe meer belminuten en mb’s je hebt, hoe makkelijker het is om je telefoon veel te gebruiken. Misschien heb je zelfs wel een onbeperkte bundel. Met een kleinere bundel beperk je de hoeveelheid mobiele data die je kunt gebruiken. Met sim only kies je zelf een bundel met een bepaald aantal mb’s en belminuten. Zo heb je altijd controle over je mobiele gebruik.
Leg je telefoon weg
Als je je mobieltje bij de hand houdt, is het verleidelijk om er de hele tijd op te kijken. Leg hem daarom op een plek waar je er moeilijk bij kunt. Zo ben je misschien minder snel geneigd om hem te pakken om erop te kijken. Bewaar je smartphone onderweg in je tas. Zo haal je hem niet zomaar op elk moment tevoorschijn. Ook kun je af en toe een telefoon-vrije dag inschakelen. Zo wen je er langzaam aan.
Zoek afleiding
Als je ergens druk mee bezig bent heb je geen tijd om je mobiel de hele tijd te checken. Zoek daarom een leuke hobby of ga bijvoorbeeld sporten. Heb je geen zin om de deur uit te gaan? Zet dan je favoriete film of serie op. Vergeet niet om je mobieltje weg te leggen zodat je je volledig op de film of serie kunt concentreren. Je kan je telefoon ook uitschakelen of in vliegtuigmodus zetten om echt even helemaal offline te gaan.