Help! Mijn partner is mobiele telefoon verslaafd

Relaties door Redactie Ze.nl

Is jouw partner telefoonverslaafd? Problemen waar we twintig jaar nooit aan zouden denken, maar nu wel degelijk dagelijkse kost kunnen zijn: een partner die naar jouw smaak veel te vaak op zijn of haar mobiele telefoon zit. Je kent het misschien wel: jullie kijken samen een filmpje, maar zijn focus ligt meer op zijn telefoonscherm dan op de tv. Of hij luistert maar half wanneer jij een belangrijk verhaal vertelt. Veel te druk met zijn mobieltje. Hallo, ik besta ook nog! Een partner die veel op de mobiele telefoon zit, kan voor veel irritatie zorgen binnen een relatie. Hoe los je dit op voordat het écht een relatiecrisis veroorzaakt?

Partner telefoonverslaafd

Stel vragen

Het is belangrijk te weten waaróm iemand zo vaak op zijn of haar mobieltje zit. Misschien herken je dit wel bij jezelf: negen van de tien keer dat jij je smartphone ontgrendelt is het uit puur automatisme. Je hébt niets gemist, er is in de tussentijd maar weinig gebeurd. Dit merk je ook wanneer je je mobiel een keertje vergeet. In eerste instantie ben je misschien in paniek, maar na een telefoonloze dag merk je dat je eigenlijk maar weinig gemist hebt, op die paar appjes van je moeder na. Door te vragen waar hij of zij mee bezig is op z’n telefoon, kun je diegene hiermee confronteren: is het écht zo belangrijk, of kan het ook eventjes wachten? Het gaat erom dat diegene bewust wordt van het overmatige telefoongebruik, wat misschien helemaal niet nodig is. Vraag ook eens naar de schermtijd van jouw partner. Bij veel mobiele telefoons kun je je wekelijkse schermtijd terugvinden en dit kan ook als een eye opener werken.

Werk

Zijn het wel belangrijke zaken waar jouw partner mee bezig is, bijvoorbeeld werk, stel dan voor om hier afspraken over te maken. Kan het inderdaad niet tot morgen wachten, dan kun je bijvoorbeeld een telefoon-halfuurtje afspreken: een vast tijdstip waarop alle urgente zaken afgerond kunnen worden, zodat hij of zij daarna weer genoeg oog voor jou heeft. 

Telefoon-vrije momenten

Sowieso is het handig om telefoon-vrije momenten aan te leren. Leg uit dat bijvoorbeeld het ontbijt of avondeten voor jou een belangrijk moment is om de dag door te nemen, en dat je dit graag koestert. Geen telefoons aan tafel! Dat is helemaal niet teveel gevraagd. Mocht er protest komen, ook dan is het het beste om vragen te blijven stellen: waarom is het dan zo belangrijk om je mobiel aan tafel te hebben? Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat je geen mobieltje meer nodig hebt onder het avondeten? Door open vragen te stellen open je niet direct de aanval, dit kan namelijk averechts werken. Op deze manier laat je hem of haar zelf aan het woord om deze gewoontes uit te leggen. Zijn er kinderen in het spel, dan kun je ook vragen wat voor voorbeeld hij of zij denkt te geven met deze verslaving. 

Partner telefoonverslaafd

Geheimzinnig

Doet jouw partner geheimzinnig over zijn of haar telefoonverslaving, dan kan dit bij jou misschien ook argwaan in de hand werken. Hij of zij zal toch niet vreemdgaan? Bespreek dit met elkaar. Als hij of zij van je houdt, wil diegene echt niet dat jij ongerust bent over misschien wel niets. Open communicatie is belangrijk in een relatie, en het helpt niet echt als je geen idee hebt waar je partner druk mee is. Weerleg de situatie: "hoe zou je het vinden als ík niet wil vertellen waar ik druk mee ben?" Verwar dit overigens niet met het lezen van elkaars berichtjes, in een goede relatie is dat namelijk echt niet nodig.

Heeft zijn of haar telefoonverslaving al meerdere keren tot discussies of conflicten geleid? Wacht dan een rustig moment af om je vragen te stellen. Tijdens een verhit moment is het moeilijk om rustig met elkaar te blijven communiceren. Wacht dus een paar dagen totdat alles bedaard is, en begin je gesprek dan op een rustige manier. 

Lees ook: De juiste manier om je relatie te beëindigen