Zó onthoud je de naam van je gesprekspartner wel
Het is je vast wel eens overkomen tijdens een gesprek. Dan stel je je netjes voor aan iemand en hoor je de naam van je gesprekspartner. Vervolgens weet je tien seconden later de naam al niet meer. Oeps! No worries, je bent niet de enige. Al heb je natuurlijk liever niet dat dit gebeurt. Gelukkig kun je jezelf trainen om áltijd de naam van je gesprekspartner te onthouden!
Lees ook: 14 x bizarre gesprekken op Marktplaats
Focus op je gesprekspartner
Allereerst is het belangrijk dat je je focust op je gesprekspartner. Laat je niet afleiden tijdens een gesprek met een nieuw persoon. Anders is de kans groot dat alle informatie via het ene oor erin gaat en via het andere eruit. Daarnaast is het slim om je ook te focussen op een specifiek deel van het gezicht, zodra je de naam van je gesprekspartner weet. Ga vooral op zoek naar iets wat echt opvalt, zoals sproetjes of grote oren. Zo heb je een herkenningspunt, dat je kan koppelen aan de naam.
Herhaal de naam van je gesprekspartner
Een slimme en subtiele hack om de naam van je gesprekspartner te onthouden is, door de naam meteen te herhalen. Schud elkaar de handen en noem de naam van je gesprekspartner nog eens hardop. Zeg bijvoorbeeld simpelweg: “Leuk je te ontmoeten, Taylor.” Zo focus je je ook meer op de naam en onthoud je deze hopelijk beter.
Houd niet nóg een gesprek in je hoofd
Het komt ook vaak voor, dat mensen meerdere gesprekken tegelijk houden. We bedoelen dan een tweede gesprek in je hoofd. Doe dat niet wanneer je iemand ontmoet. Zoals eerder gezegd moet je je focussen op je gesprekspartner. Maak je geen zorgen om wat je moet zeggen, maar luister eerst gewoon naar de persoon voor je. Waarschijnlijk komt de gespreksstof daarna vanzelf.
Koppel de naam aan iets bekends
Zodra je iemands naam kent, kun je de naam ook koppelen aan iets bekends. Stel, iemand stelt zichzelf voor als Frank. Als dit de enige Frank is die je kent in je persoonlijke kring, koppel de naam dan aan bijvoorbeeld de bekende oud-voetballer Frank de Boer. Hopelijk heb je zo altijd een ezelsbruggetje naar iemands naam.
Verbind de naam aan een visualisatie
Ezelsbruggetjes zijn sowieso altijd handig om dingen te onthouden. Zo kun je de naam van je gesprekspartner ook onthouden door het te verbinden aan een visualisatie. Misschien heet iemand bijvoorbeeld Maan. Probeer je dan letterlijk een plaatje van een maan voor te stellen, zodat je bij het zien van een maan áltijd aan deze persoon denkt.
Herhaal de naam bij het afscheid
Wanneer je vervolgens afscheid neemt van je gesprekspartner, herhaal dan zijn/haar naam nog eens. Dat kan gewoon heel simpel door te zeggen: “Dag, Taylor.” Of: “Tot morgen, Maan.” Op deze manier krijg je de naam van diegene weer even in je hoofd.
Herhaal namen aan het eind van de dag
Heb je op een dag veel nieuwe namen geleerd? Herhaal de namen helemaal aan het einde van de dag dan nog eens. Maak gewoon een snel rijtje in je hoofd. Vraag jezelf even af: wie heb ik vandaag ontmoet? Reflectie zorgt ervoor dat dingen in je langetermijngeheugen terechtkomen.
Lees ook: 50 vragen die je aan elkaar kunt stellen voor een diepere band/relatie