Tarot lezers op Tiktok: geloven of doorscrollen?
Ze lijken soms echt precies te weten wat er in jouw leven speelt, tarot lezers op Tiktok. Je hebt ze vast weleens voorbij zien komen op je feed. Ze leggen een aantal kaarten neer en vertellen je dat die ene persoon verliefd op je is en dat ze snel hun liefde voor je zullen verklaren. Het klinkt af en toe echt te mooi om waar te zijn. Dit is hoe je weet of een tarot lezer onzin verkondigt, of legit is.
Lees ook: Zo herken je een pathologische leugenaar
Wat is tarot?
Het leggen van tarotkaarten is een eeuwenoud spiritueel gebruik. Je kan de kaarten van alles vragen. Van relatieadvies tot vragen over je carrière. Als je de skill zelf beheerst kan het erg handig zijn, maar iemand anders het voor je laten doen is ook erg populair. Een tarot deck bestaat uit 78 unieke kaarten. 22 van deze kaarten zijn onderdeel van de Grote Arcana, dit zijn kaarten als de Duivel of de Toren. De overige 56 kaarten zijn de Kleine Arcana. De Kleine Arcana heeft vier soorten kaarten: Zwaarden, Kelken, Staven en Munten. Iedere soort heeft betrekking op een specifiek onderdeel van het leven. Zo gaan de kaarten met munten vooral over financiën.
Zo spot je onzin op Tarottok
Als je hele feed vol komt te staan met tarot lezers, kan het nogal overweldigend zijn om de oprechte lezers van de neppers te onderscheiden. Wij zetten een aantal dingen voor je op een rijtje waar je op kunt letten:
Moet je iets claimen?
Soms staat er in een video of zegt de maker dat je de boodschap moet claimen zodat deze uitkomt. Dit is onzin. Met echte tarot hoef je niks te doen om de boodschap uit te laten komen. De boodschap geeft je namelijk meer advies en een toekomstperspectief. Hoe jij de boodschap interpreteert is aan jou. Als iemand vraagt om de boodschap te claimen, doen ze dit alleen om meer likes en comments op de video te krijgen. Dit soort boodschappen kun je meestal gewoon skippen.
Liggen de kaarten al klaar?
In sommige video's zul je zien dat de maker de kaarten al klaar heeft liggen. Dit hoeft niet per se te betekenen dat ze niet echt die kaarten hebben getrokken, maar het is wel een kleine red flag. Het zou namelijk net zo goed kunnen zijn dat ze zelf die specifieke kaarten hebben neergelegd, om zo een bepaalde boodschap te kunnen verkondigen. Neem deze video's dus altijd met een korreltje zout.
Klikt het te mooi om waar te zijn?
Sommige boodschappen zijn enorm over de top. Je grote liefde gaat je de liefde verklaren, je ex komt terug of je grote droom komt uit. Hou er rekening mee dat mensen op Tiktok dit soort video's maken om meer kijkers te trekken. Wie houdt er nou niet van zulke mooie beloftes? Soms zullen de lezers ook erg overdreven en enthousiast reageren op iedere kaart die ze trekken. Trap er niet in. Je moet namelijk altijd naar de kaarten kijken als geheel, niet individueel. Je kunt een boodschap pas echt ontcijferen als je alle kaarten hebt liggen.
Factchecken!
Komt de video erg geloofwaardig over? Dan kun je zelf hun boodschap factchecken. Zoek online de kaarten op die ze hebben gelegd en lees je in over de betekenis van iedere kaart. Als je zelf geen verstand hebt van tarot, is het makkelijk om maar gewoon te geloven wat de lezer je vertelt. Maar ze kunnen alsnog onzin verkondigen door een verkeerde betekenis aan een kaart te koppelen. Door zelf te checken of de kaarten kloppen, weet je pas echt zeker of je de lezing kunt geloven.
Lees ook: Dit kan de reden zijn dat je (bijna) altijd ongesteld bent tijdens volle maan