TikTok trend Tufting: zó werkt het

Vrije tijd door Juliët

Tufting is sinds de pandemie erg populair geworden. Het is een artiestieke hobby die je thuis kunt beoefenen. Het apparaat is eigenlijk een naaimachine, maar dan in een nieuw jasje gestoken. Ben jij ook zo benieuwd naar deze TikTok trend? Wij vertellen je er meer over.

 

Wat is tufting?

Tufting is een methode waarbij je met de hand een hoogpolig tapijt maakt. Dit kan een tapijt zijn voor op de vloer of bijvoorbeeld voor aan je wand. De techniek van de machine die je gebruikt tijdens het tuften lijkt heel erg op die van een naaimachine. Het tuftpistool schiet een stukje garen met behulp van luchtdruk door een stuk grof weefsel en snijdt het daarna door. Dit stuk weefsel wordt ook wel ‘primary backing’ genoemd.

In tegenstelling tot de naaimachine wordt het draad niet met extra garen vastgezet, maar door een grijper tijdelijk vastgehouden. De naald gaat daarna terug en het draad wordt losgelaten. Het pistool werkt maar in één richting, dus als je horizontale of diagonale lijnen wilt maken, moet je de machine met je meedraaien. Het is belangrijk dat je veel druk oefent op het doek, omdat het garen anders niet komt vast te zitten en de schaar dan in het doek gaat snijden.

 

Benodigdheden

 

1.  Tuftpistool

Het belangrijkste gereedschap voor tufting zelf is natuurlijk het tuftpistool. Dit is een naaimachine die draagbaar is en garen in een doek schiet en snijdt. Bij een tuftpistool is het belangrijk dat je hem altijd uitgeschakeld hebt wanneer je niet bezig bent met tufting. Tijdens het tuften is het belangrijk dat je nooit de bewegende delen aanraakt. Bij de machine moet je het garen inrijgen. Eerst door het oog aan de bovenkant en als laatst door de naald halen.
 

2.  Garen

Er zijn drie verschillende soorten garen die erg populair zijn voor tufting. Dit zijn Katoen, Wol en Acryl. Bij het maken van een tapijt is het belangrijk om het juiste type garen te gebruiken. Katoen wordt vaak gebruikt voor vloerkleden, omdat dit garen bestand is tegen slijtage. Wol is sterker als katoen, maar kost meer. Acryl is goedkoop en makkelijk te vinden, maar het behoudt zijn vorm vaak niet zo goed. De dikte van het garen maakt niet zo heel veel uit, als het maar in het tuftpistool past. Het advies is 3 of 4 ply (koordlaag) en om twee strengen garen tegelijkertijd in het tuftpistool te gebruiken. Dit zorgt voor het beste resultaat en een dikke lijn. 

3.  Houten frame

Om te kunnen tuften heb je een houten frame nodig. Hierbij is het belangrijk om te kijken hoeveel ruimte je hebt, welke maat vloerkleed je wilt maken en welke maat primair doek er beschikbaar is. Het maximale formaat dat je als frame kunt gebruiken is ongeveer 190 x 190 centimeter. Je kunt altijd voor kleiner gaan, zoals bijvoorbeeld 100 x 100 centimeter. Het doek kun je gewoon op maat knippen. Bij de constructie is het belangrijk dat het frame niet achterover kan kantelen. Je oefent namelijk wat druk uit tijdens het tuften. Je kunt wat meer steun geven door langere poten te gebruiken. Naast het frame heb je ook framegrijpers nodig. Dit zijn eigenlijk een soort kleefstrips die ervoor zorgen dat het doek op de plaats blijft. De framegrijpers moeten op de randen van het frame worden vastgemaakt met de naalden naar buiten.

4.  Rugdekking en eindrug

Het doek waar je het garen op gaat schieten heet het primaire tuftdoek. Door de hoge snelheden van de tuftmachine, heb je een specifiek soort onderlaag nodig. Er zijn speciale doeken die makkelijk mee rekken. Wanneer je de rug van het tapijt op het frame legt, moet hij extra goed strak zitten. Zo blijft het ontwerp van het tapijt ook het mooist tijdens tufting. De finale (secundaire) backing is het doek dat je op de achterkant aanbrengt en zorgt voor een beschermende afwerking.

 

5.  Schaar

De schaar heb je nodig voor twee verschillende situaties. Met een gewone schaar knip je het kleed uit de onderlaag. Houd ongeveer een marge aan van 1 tot 2 centimeter, zodat je niet in het ontwerp knipt. Als je het tapijt opruimt kun je het beste een eendenbek schaar gebruiken, omdat deze een gebogen handvat heeft. Die zorgt ervoor dat je vingers niet te dicht op het oppervlak zitten. Het losse garen wat je nog ziet kun je wegknippen. 

 

6.  Lusdraadmachine

Een hulpmiddel dat je zeker niet moet vergeten, want anders wordt het tuften een heel gedoe. We hebben het over de lusdraadmachine. Bij het tuften moet je het garen door een klein gaatje voor je tuftpistool doen. Met een lusinrijger trek je het garen er binnen enkele seconden in. Ideaal!

 

7.  Tapijtlijm

Zodra je klaar bent met het tuften, is er nog een belangrijke stap. Je moet namelijk de achterkant van de dekenrug lijmen. Tapijtlijm werkt hiervoor het beste. Lijm je kleed voordat je het uitknipt, want het garen zit nog los. Laat vervolgens het tapijt drogen in het frame, zodat het niet gaat opkrullen als het droogt. Ook handig om te weten: tapijtlijm stinkt. Schrik dus niet als je de geur ruikt. Daarnaast kunnen de dampen soms giftig zijn, waardoor je het kleed het beste op een goed geventileerde plaats kunt laten drogen.

 

Trend

Op TikTok is tufting ook mega populair geworden. Het is een echte trend. TikTok staat vol met video’s van de meest verschillende kleden die worden gemaakt. Wat dacht je van een Nike sneaker of een grote bloem? Wij zijn in ieder geval fan!

 

@gemstafford Find @tuftvixen on insta for custom orders ❤️ #rugtufting #tuftvixen ♬ B.O.T.A. (Baddest Of Them All) - Eliza Rose & Interplanetary Criminal

 

 

Bron: Tuftingshop.com, Tuftingeurope.com en Centexbel.be Beeld: iStock