Typisch Nederlands: etenswaren

Eten door Juliët

Voor de rest van de wereld eten wij soms best gekke dingen. Zodra je naar het buitenland reist, merk je namelijk pas hoeveel typische Nederlandse gerechten we eigenlijk eten. Hou jij meer van poffertjes of ga jij voor de bitterballen?

 

Zoete Nederlandse etenswaren

1. Stroopwafels

Je loopt op de markt en je ruikt de zoete geur van deze heerlijke snack. We hebben het natuurlijk over de stroopwafel. De twee ronde wafels met de bekende stroop ertussen. Deze typisch Hollandse koek bestaat al meer dan 200 jaar.

2. Broodje hagelslag

We kennen het allemaal wel: een broodje hagelslag. Als kind at je deze waarschijnlijk vaak. In Nederland is hagelslag een heel populair product. In andere landen wordt hagelslag vooral als decoratie gebruikt. Naast de chocolade variant, bestaat er ook nog vruchtenhagel. Ook lekker op brood!

3. Poffertjes en pannenkoeken

Eigenlijk zijn poffertjes net mini pannenkoekjes. Heerlijk met poedersuiker of met wat stroop. Echt een snack waar we graag ons geld aan uitgeven. In Nederland zijn er genoeg poffertjeskraampjes te vinden. De pannenkoeken bakken we het liefst zelf thuis. Ben jij meer van de hartige of zoetige variant?

3. Oliebol

Oliebollen worden in Nederland traditioneel gegeten op oudejaarsavond. Maar gedurende de wintermaanden worden ze al volop verkocht bij de oliebollenkraam. Zakken vol! En, ga jij voor oliebollen met of zonder krenten?

4. Drop

Muntdrop, honingdrop of Engelse drop. Noem het maar op! Nergens ter wereld is drop zo populair als in Nederland. De gemiddelde Nederlander snoept maar liefst 1,75 kilo drop per jaar. Dat zijn toch aardig wat zakjes.

5. Tompouce

Dit gebakje is misschien wat onhandig te eten, maar daarom niet minder lekker. De tompouce bestaat uit twee laagjes bladerdeeg, de bovenste is roze en daartussen zit een dikke laag bakkersroom. De meest bekende tompouce is misschien wel die van de Hema. Smullen maar!

 

Hartige Nederlandse etenswaren

6. Haring

Je houdt ervan of niet. De haring is mega populair in Nederland. Toeristen kijken je raar aan als jij deze rauwe vis met uitjes eet. Eigenlijk ziet het er ook niet heel charmant uit. Maar toch is het voor veel mensen een feestje. Kom maar op met dat visje. 

7.  Kaas

Wij worden niet voor niets kaaskoppen genoemd, dus kaas hoort ook thuis op dit lijstje. Kaas vliegt over de toonbank. Of het nou op de markt is of in de winkel. We eten boterhammen met kaas of genieten enorm van een kaasfondue.

8. Stamppot

Nederlanders zijn dol op stamppot. Er zijn veel klassieke varianten als zuurkool, boerenkool, andijvie en hutspot. Maar je kan eigenlijk eindeloos variëren. Welke stamppot verschijnt er meestal bij jou op bord? 

9. Erwtensoep

Er is een bepaalde soort soep die veel wordt gegeten in ons land, namelijk de erwtensoep. Deze wordt ook wel ‘snert’ genoemd. Deze soep wordt volop gegeten in winter en is heerlijk gevuld door de dikke structuur.

10. Brabantse worstenbroodjes

Je kunt deze broodjes eigenlijk overal in Nederland kopen, maar als je een échte wilt proeven, dan moet je naar Noord-Brabant. Een bladerdeeg broodje met gekruid gehakt... Jummie! De meest bekende worstenbroodjes zijn de broodjes van Roy Donders.  

11. Bitterballen

In Nederland halen we de bitterballen zelfs uit de snack-muur. Een borrelhap waar een echte Nederlander geen ‘nee’ tegen zegt. Maar weet je waarom een bitterbal een bitterbal heet? Vroeger aten mensen de bitterbal bij een bittertje, een glaasje sterke drank. Weten we dat ook weer!

via GIPHY

Bron: Wearetravellers.nl en Hungryforholiday.com Beeld: iStock