Lachen: dit zijn 10 typisch Nederlandse gewoonten
Direct, zuinig en lekker nuchter. Nederlanders staan hier vooral om bekend. We doen dingen waarvan we denken dat het normaal is. Maar is dat eigenlijk wel zo? Deze volgende gewoonten zijn misschien toch iets gekker dan we zouden denken.
1. Altijd zeggen hoeveel iets kost
Tot op de dag van vandaag is het nog steeds niet duidelijk waar deze gewoonte vandaan komt. Een Nederlander kan het nooit laten om niet de prijs te noemen van een nieuw gekocht kledingstuk. Alsof ze zich verplicht voelen om het te benoemen. “Hey wat een leuk jurkje!” “Lief dankjewel, hij was maar 15 euro!” Het is nou niet zo dat de ander dan ineens beter kan slapen, omdat hij/zij weet hoeveel geld jij aan kleding uitgeeft.
2. Je mening over alles geven
Of mensen altijd op je mening zitten te wachten is een andere vraag. Toch delen we hem maar al te graag. We kennen geen schaamte en vertellen het eerste wat in ons opkomt. Wij Nederlanders kunnen onze mond niet zo heel goed houden.
3. Klagen over het weer
Het eerste wat veel mensen doen als ze elkaar tegenkomen. “Wat is het koud!” of “Jeetje, wat is het warm!” Zo kunnen we mooi ons hart even luchten. Niet dat het weer ineens veranderd nadat je geklaagd hebt, maar voor het idee is het even fijn.
4. Koffiedrinken op een bepaald tijdstip
Koffietijd was niet voor niets een programma op televisie. Dagelijks om 10:00 uur voor de buis met een lekker bakkie koffie. Dit is nou echt weer een standaard gewoonte. Dit doe je zelf vast ook. Oh, is het 20:00 uur? Wie wil er koffie?
5. Iedereen feliciteren als iemand jarig is
Nee nee, je kunt het niet maken om alleen de jarige te feliciteren met drie kussen en vervolgens de rest een zwaai te geven. Nederlanders verwachten wel dat je ze gewoon drie kussen geeft. Dit kan alleen nog wel eens zorgen voor wat ongemakkelijk situaties. En eigenlijk is het gek. Waarom moet de buurvrouw felicitaties krijgen voor jouw verjaardag?
6. Alleen maar fietsen
Onze schuren staan vol met fietsen, want wij Nederlands doen gewoon bijna alles op dit vervoersmiddel. We gaan ermee naar het werk, de supermarkt of we halen onze kinderen op van school. Als je in de grote steden om je heen kijkt, zie je meer fietsen dan stad. De fietsenstalling staat bomvol. Ondanks dat de auto misschien een grote verleiding is, blijven we met de fiets mooi in beweging. Toch nog een voordeel!
7. Op tijd komen
We verwachten dat iedereen stipter dan stipt is op een afspraakje! Later komen is een echte no go! Als je om 15 uur afspreekt, dan moet je er ook echt zijn.
8. Wie betaalt de rekening?
Een vraag die we allemaal in ons hoofd hebben als het bonnetje tevoorschijn komt: wie betaalt de rekening? Uiteindelijk iedereen natuurlijk! Nederlanders betalen na een etentje hun eigen maaltijd of delen het totaalbedrag. Tegenwoordig zijn de Tikkies ook niet meer weg te denken. In het buitenland noemen ze dit Going Dutch.
9. Kringverjaardagen
Hoera, er is er een jarig! Gezellig, een feestje. Om de visite over de vloer te kunnen krijgen, moeten we eerst de hele kamer verbouwen. Hup, wat stoelen erbij en wat extra tafeltjes. Kringverjaardagen zijn echt typisch Nederlands. Bij deze typische verjaardag horen natuurlijk ook hapjes als kaas en worst en voor de extra touch kun je nog wat Nederlandse vlaggetjes erin prikken.
10. De directheid
Ergens omheen draaien kennen we niet in Nederland. We zeggen eigenlijk altijd waar het op staat. Alleen kan dit soms een beetje onbeschoft overkomen. Oops! Veel mensen moeten daarom ook vaak wennen aan onze directheid.