De 10 meest gestelde sollicitatievragen (en hoe je ze het beste kunt beantwoorden)

Werk & studie door Mozhda

De eerste indruk is heel belangrijk tijdens een sollicitatiegesprek. We weten al dat je een goede indruk geeft door oogcontact te maken, te glimlachen en een stevige handdruk te geven. Vervolgens begint het échte gesprek. Spannend! Er worden verschillende vragen gesteld, dus het is verstandig om je goed voor te bereiden. Zo zit je niet met je mond vol tanden en vermijd je elke “Ehhh…”. Om jou hiermee te helpen geven we je een overzicht van de meest gestelde sollicitatievragen (en geschikte antwoorden).

1. Vertel iets over jezelf

‘Tja, wat kan ik over mezelf vertellen?’, vraag je jezelf misschien wel af. Of misschien kun je wel een heel levensverhaal delen. Nou, dan vertellen we je alvast: don’t do that. Wat je wél moet doen is de functie waar je op solliciteert in je antwoord verwerken. Vertel over je vaardigheden, professionele ervaringen of hobby’s die belangrijk zijn voor de baan.

2. Waarom heb je op deze functie gesolliciteerd?

Vertel waarom je geschikt bent voor de functie. Vraag jezelf af op welke manier het bedrijf iets aan jou heeft. Hierom is het belangrijk om het bedrijf goed te kennen. Koppel je sterke skills aan de punten waar zij voor staan. Zo geef je de indruk dat je het bedrijf goed kent. En bovendien sluit het mooi aan op waar zij naar op zoek zijn!

3. Hoe ben je de vacature tegengekomen?

Logisch dat je vertelt waar je de vacature hebt gezien. Maar het is ook belangrijk om een extraatje aan je antwoord toe te voegen: vertel welke elementen in de vacature opvielen. Zo weet de persoon die tegenover je zit waar je écht enthousiast door bent geworden!

4. Wat weet je al over ons bedrijf?

Hebben we al gezegd dat het belangrijk is om het bedrijf goed te kennen? Ja, maar nogmaals: verdiep je in het bedrijf! Check de website en socials van het bedrijf. Algemene informatie is alright. Maar wat écht belangrijk is, zijn de punten die jij gemeen hebt met het bedrijf. Noem die punten op!

5. Wat zijn je sterke en zwakke punten?

Wat sterke punten betreft: noem je punten op waar zij op zoek naar zijn. En noem een zwak punt die je in iets positiefs kunt omzetten. Wees verstandig, maar ook eerlijk! Zo is het niet slim om te zeggen dat je vaak laat komt. Maar je kunt bijvoorbeeld wel weer zeggen dat je té perfectionistisch bent. Omdat dit ook iets positief kan zijn. Zo geef je de indruk dat je het beste uit jezelf wilt halen.

6. Wat is jouw rol in een team?

Met andere woorden: wat voor bijdrage geef jij aan het team? Bedrijven zoeken altijd mensen die het bedrijf kunnen optimaliseren. Schets je eigen (originele!) rol en geef voorbeelden.

7. Waarom moeten we jou aannemen?

Daar gaan we weer: vaardigheden verkopen! Jij moet het perfecte plaatje zijn. Daarom is het niet alleen belangrijk om te vertellen dat je het werk kunt doen. Hij/zij moet ook weten dat je goede resultaten kunt behalen. Zo is hij/zij zeker dat jij het team en bedrijf aanvult!

8. Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Leg uit dat jij wil doorgroeien in je ambities. Noem de punten op die je in de vacature hebt gezien. Benadruk dat jij wil doorgroeien in die punten. Zo kun jij later ook de kans krijgen om door te groeien in je functie!

9. Heb je nog andere sollicitaties lopen?

Be honest. Je hoeft niet letterlijk alles over je andere sollicitaties te vertellen. Maar je mag gewoon aangeven dat je andere sollicitaties hebt als dat zo is. 

10. Heb je zelf nog vragen?

Nooit nee zeggen! Je kunt het beste twee of drie vragen stellen over het bedrijf. Bijvoorbeeld: “wat zijn jullie doelen voor het aankomend jaar?” of “wat willen jullie dat het bedrijf in vijf jaar bereikt?” Wil je ook iets over je nieuwe functie weten? Stel dan een vraag als “Hoe ziet mijn gemiddelde werkdag eruit?” Op deze manier toon je oprecht interesse in je nieuwe baan!

via GIPHY