Zó maak je zelf gekleurde hamburgerbroodjes

Eten door Juliët

Ben jij niet zo fan van kleurstoffen in eten? Dan sla je gekleurde burgers vast liever over. Niet nodig! Deze buns zijn speciaal gemaakt met natuurlijke stoffen. Van groen tot zwart. Waar kies jij voor?

Kleurstof

Kleurstof in eten? Niet iedereen is daar een grote fan van. Dan hebben wij goed nieuws, want met deze nieuwe trend hoef je niks meer te vrezen. De kleurtjes in de burgers zijn namelijk hartstikke natuurlijk. Volgens stichting Nederlands Bakkerij centrum mag je nooit een kleurstof toevoegen aan brood. Dus ook niet aan hamburgerbroodjes. Alleen levensmiddelen die van nature een kleurtje hebben, kun je gebruiken voor brood. Heb jij ooit al eens een hap durven te nemen van een gifgroen of een inktzwart broodje?

Trend

Die gekleurde broodjes zijn toch echt een trend aan het worden. De tijd van een wit bolletje uit de supermarkt ligt achter ons. In restaurants staan gekleurde hamburgers steeds vaker op de menukaart. Van pink buns tot black buns, ze zijn in allerlei verschillende kleuren te verkrijgen. De hamburger is een van de meest geliefde streetfoodgerechten en het kleurtje maakt hem net wat unieker. Oftewel een echte Instagrammable burger. Kom maar op met die broodjes!

Hoe leuk is het om deze broodjes zelf te maken? Dit kan op een hele makkelijke manier.


De kleuren

Je kan de broodjes in alle kleuren van de regenboog maken. Hier zijn een paar populaire varianten.

Groen (spinazie)

Deze gifgroene broodjes zijn gemaakt met spinazie. Voor deze variant heb je ongeveer 300 gram spinazie nodig. Kook de spinazie en mix dit met de keukenmachine dit tot een glad papje.

Rood (bietensap)

Rood staat voor bietensap. Voeg ongeveer 250 ml vers bietensap aan je brooddeeg toe (ongeveer 3 tot 4 bieten in de sapcentrifuge).

Zwart (inktvisinkt)

Misschien dacht je hier niet meteen aan. Inktvisinkt in de broodjes zorgt voor het zwarte effect. Je kan deze inkt kopen in delicatessenzaken of bij de vishandel. Voeg ongeveer 1 à 2 eetlepels inktvisinkt aan je brooddeeg toe.

Blauw (kittelbloem)

Deze schattige bloem zorgt voor de blauwe kleur in het eten. Je kan ze zelfs in cocktails gebruiken voor een schitterende blauwe kleur. Voor de broodjes heb je wel een flinke hoeveelheid bloemen nodig. Dit is vooral een beetje op gevoel toevoegen, want het ligt eraan hoe blauw je de broodjes wil hebben.

Ingrediënten

-      360 ml lauwe melk

-      450 g bloem

-      75 g gesmolten boter

-      Ingrediënt voor je kleurstof (zie boven in dit artikel)

-      1 zakje droge gist

-      2 tl suiker

-      2 eieren

-      1,5 tl zout

-      2 tl groene sesamzaadjes
 

Bereidingswijze broodjes

  1. Meng bloem en zout in de mengkom van een keukenmachine. Meng in een andere kom de melk met gist, boter, 1 ei en suiker en het ingrediënt voor de kleurstof. Roer alles goed door elkaar.
  2. Voeg het melkmengsel toe aan de bloem en kneed dit in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg. Zet de kom op een afgedekt warme plaat en laat het 1,5 uur rijzen.
  3.  Leg het deeg op en bestoven werkvlak en kneed het nog eventjes door. Verdeel het deeg in ongeveer 5 of 6 gelijke delen. Maak bolletjes van het deeg door met een draaiende beweging te rollen. Leg de bolletjes op een bakplaat en leg er een theedoek overheen. Laat dit nog 25 minuten rijzen.
  4. Verwarm de oven voor op 220°C. Kluts 1 ei en besmeer de broodjes hiermee. De broodjes kun je daarna bestrooien met groene sesambroodjes. Bak de broodjes in ongeveer 12 minuten gaar. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.  

via GIPHY

 

Bron: Hamburgerbijbel, Bakkersinbedrijf, Trendystyle Beeld: pexels.com