Een DNA-test laten doen? Dit is wat je erover moet weten

De maatschappij door Mozhda

Miljoenen mensen over de hele wereld doen een DNA-test om erachter te komen waar zij oorspronkelijk vandaan komen. In veel gevallen stuur je je speeksel op en krijg je na ongeveer een maand je resultaat. Er zijn verschillende platforms waar je je DNA kunt laten testen. MyHertitage, Ancestry of LivingDNA: er is genoeg keuze. Maar voordat je een DNA-test doet, moet je de volgende dingen in gedachten houden…

Hoe werkt een DNA-test?

Verschillende mensen die dezelfde etniciteit delen, hebben DNA dat op elkaar lijkt. Volgens Erfelijkheid.nl vergelijkt het lab jouw DNA met het DNA van andere mensen die de test hebben gedaan. Lijkt jouw DNA op een bepaalde bevolkingsgroep? Dan krijg je hetzelfde resultaat als die van hen. Het DNA-lab gebruikt die info om te voorspellen waar jouw voorouders vandaan komen.

Verschillende uitkomsten

Na je resultaat verschijnen de oorsprong-kaartjes. Deze kaartjes vertellen je waar je voorouders vandaan komen. Deze uitslag verschilt bij elk platform. Zo gebruikte de consumentenbond het DNA van één testpersoon. Ze testten dit bij 3 verschillende DNA-labs. Wat bleek? Volgens 23andME had de persoon in kwestie 11,6% Britse voorouders, MyHeritage vermeldde 19% en LivingDNA gaf 38,8% op. Dit heeft waarschijnlijk ook te maken met dat elk lab de kaartjes op zijn eigen manier samenstelt.

Is je DNA safe?

Genetische informatie wordt doorverkocht aan farmaceutische bedrijven en onderzoeksinstellingen. Zij doen er verder onderzoek mee. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Vlaanderen. Bovendien komen mensen die zo’n test kopen in contact komen met andere betrokkenen. Stel daarom jezelf de vraag of je daar oké mee bent. Je wil natuurlijk niet dat je DNA in de verkeerde handen terechtkomt!

Bron: Erfelijkheid, 23andME, Universiteit van Vlaanderen Beeld: pexels.com