De meest bijzondere vrouwen rituelen van de wereld

De maatschappij door Mozhda

Vrouwen in Nederland zijn vrijwel allemaal opgegroeid met het 'traditionele idee' dat zij daten, trouwen, een huis kopen en een kind krijgen. Toch zijn er veel culturen die hier anders naar kijken. In veel van de rituelen in die culturen spelen zaken als liefde, seks en huwelijk een grote rol. Wij verklappen je alvast: hoe we hiermee omgaan is een wereld van verschil!

Verenigde Staten

De Hupa-stam is een indianenvolk in Noordwest-Californië. Zij geloven dat de eerste menstruatie van een meisje ongelooflijk krachtig is. En dit vieren ze met een Flower Dance. Dit ritueel kan meerdere dagen duren. De Hupa-mensen geloven dat menstruatie zó invloedrijk is en dat het de balans in de wereld kan herstellen. Het meisje wiens eerste menstruatie wordt gevierd wordt de kinahldung genoemd. Ze draagt een gezichtsbedekking gemaakt van blauwe Vlaamse gaaiveren. De leden van de Hupa-gemeenschap nemen deel aan traditionele zang en dans. Aan het einde van het ritueel wordt er een groot feest gehouden ter ere van haar. De kinahldung wordt overvloed met geschenken. Was onze menstruatie maar zo’n feestje.

Malawi

Volgens Plan International gaan in Malawi bijna alle meisjes in het TA Liwonde-district naar een initiatiekamp. Het ritueel vindt plaats op een geheime plek en markeert de overgangsfase van de kindertijd naar het volwassen leven. De Anankunwi’s staan aan het hoofd in deze initiatiekampen. Dit zijn vrouwen die leren hoe de meisjes een goede vrouw kunnen worden. Tijdens het kamp zingen de meisjes liedjes over het respect hebben voor hun ouders.

Voorheen was het kamp erg gericht op seksualiteit. Tijdens de rituelen werden de meisjes naakt naar de rivier gebracht, waar ze de Chisamba-dans moesten doen: bewegen met hun billen om mannen op te winden. Uiteindelijk moesten ze seks hebben met die mannen. Volgens de Anankunwi’s krijgen ze een droge huid en worden ze lelijk als ze geen seks hebben. En zichzelf wassen tijdens het kamp? Dat mochten ze niet.

Door de jaren heen hebben er gelukkig veranderingen plaatsgevonden. Mensen van het "Yes I Do"-programma zijn met de lokale dorpshoofden aan tafel gaan zitten. Het resultaat hiervan is dat de dorpshoofden tijdens de initiatiekampen niet meer mogen vermelden dat de deelnemers snel seks moeten hebben. Na dit besluit is Shakira (17) naar het kamp geweest. Zij vertelt in een interview met Plan International dan ook dat ze niks over seksualiteit heeft geleerd tijdens haar initiatiekamp.

 

Zuid-Afrika

In de Basotho tribes wordt het Lebollo la basadi-ritueel gehouden. Net als in Malawi is dit ook een ritueel dat de overgang van meisje naar vrouw markeert. In tegenstelling tot enkele andere rituelen in Afrika is vrouwelijke besnijdenis geen onderdeel van het ritueel (gelukkig maar!). Maar erg prettig kan het niet zijn: de binnenste schaamlippen van de meisjes worden vergroot en verlengd. Het doel hiervan is een aangenamere seksuele ervaring. In gebieden waar dit ritueel gebeurt, worden de outsiders die met dit ritueel niet meedoen door de samenleving belachelijk gemaakt.

Pakistan

Het Kalash-volk is niet islamitisch: ze aanbidden hun eigen goden en godinnen en houden uitbundige festivals. De kleurrijke festivals zijn geïnspireerd door de seizoenen en het landbouwjaar. Tijdens festivaltijd is bijna alles mogelijk voor vrouwen. Ze kunnen hun liefde verklaren aan een minnaar en hun huwelijk beëindigen. Huwelijk en echtscheiding zijn veel eenvoudiger voor vrouwen dan voor mannen. Het is relatief makkelijk om je huidige man voor een ander in te ruilen. Dit is toegestaan zolang de gemeenschap van tevoren op de hoogte is van de scheiding. De vrouwen kunnen zelfs weglopen!

Er zijn ook financiële overwegingen: de tweede man moet het dubbele bedrag geven dat de eerste man gaf op het moment van het huwelijk. Want voor de eerste man is het alsof hij zijn geld én vrouw is kwijtgeraakt. Als de vrouw niet hertrouwt, heeft de ex-man het recht om het geld op te halen bij de vader van de bruid. Wat dit ritueel zo bijzonder maakt, is dat het ver af staat van de Pakistaanse cultuur. Zo is de Pakistaanse cultuur islamitisch en is het niet gebruikelijk om je huidige man voor een ander in te ruilen.

Indonesië

​De beauty standard varieert over de hele wereld. In het westen houden we van witte, rechte tanden. Bij de Mentawai stam zit dan net even anders. Daar wordt Kerik Gigi op grote schaal uitgevoerd: de traditie van het schrapen of slijpen van de tanden. Op Siberu Island ben je als vrouw mooi als je puntige hoektanden hebt. Daarnaast is het ook een teken van volwassenheid van een vrouw. Volgens de Mentawai vrouwen brengt het hebben van hoektanden geluk en vrede in je leven. De leider van de stam knipt de tanden met behulp van een stuk metaal en hout. De Mentawai Tribe zien dit ritueel als een onderdeel van hun cultuur.

Mexico

Op 16 september, de Mexicaanse Onafhankelijkheidsdag, halen miljoenen Mexicaanse vrouwen de rebozo’s uit hun kast. Het is een lang, plat kledingstuk, vergelijkbaar met een sjaal. Het wordt meestal door vrouwen gebruikt om zichzelf te bedekken. De rebozo wordt van oudsher ook gebruikt om mannen te masseren met zogenoemde rebozo massages.

Mensen trouwen, rouwen en wat dan ook in een rebozo. Baby’s worden na hun geboorte in een rebozo gewikkeld. You can name it. Meestal dragen vrouwen de rebozo. Ook wordt het vaak gegeven als een geschenk of als erfenis van de ouderen aan de jongere generaties. Volgens Mexico News Daily werd de rebozo in de afgelopen eeuw prominent gedragen door beroemde vrouwen als kunstenaar Frida Kahlo, actrice María Félix en voormalig Mexicaanse first lady Margarita Zavala.