De Nuvaring: de bekendste bijwerkingen, hoe breng je 'm in en wat zijn de voordelen?
Als je al jaren trouw de anticonceptiepil slikt, maar je toch twijfelt aan het voorbehoedsmiddel, bestaat de kans dat je naar een alternatief op zoek bent. Wellicht kan jij profiteren van de voordelen van de Nuvaring! We vertellen hoe je hem moet inbrengen en wat de bekendste bijwerkingen zijn.
De Nuvaring: van inbrengen tot voordelen en de bekendste bijwerkingen
De anticonceptiepil heeft de nodige bijwerkingen door het hoge aantal hormonen die hij afgeeft. Hierdoor kan je last krijgen van stemmelingswisselingen en een verlaagd libido. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer vrouwen ermee stoppen. Als jij echter geen plannen hebt om een kind op de wereld te zetten, kan je natuurlijk condooms gebruiken. Als jij die rubbers lustbedervers vindt en je een vaste sekspartner hebt, wil je wellicht een comfortabeler anticonceptiemiddel gebruiken. Misschien is de Nuvaring dan wel wat voor jou.
Je vriend laten meebetalen aan anticonceptie: zo stel je dat voor
Wat is de Nuvaring?
First things first: wat is de Nuvaring eigenlijk? Dit anticonceptiemiddel is een grote, harde ring die je vaginaal inbrengt en vervolgens drie weken draagt. Gedurende deze drie weken scheidt de ring een klein beetje hormonen af, die plaatselijk door de vaginawand worden opgenomen. Hierdoor ben je beschermd tegen zwangerschap. De pil heeft als voordeel dat je ‘m door kunt slikken. Je last dan geen stopweek in en kunt zo je menstruatie overslaan. Mocht je dit willen, dan kan het bij de Nuvaring ook. Je vervangt je ring dan na drie weken gewoon voor een nieuwe.
Nuvaring inbrengen
Maar hoe breng je 'm dan eigenlijk in, zo'n Nuvaring? Het is een buigzame ring die je zelf in je vagina inbrengt. Vervolgens laat je hem daar drie weken zitten. Geen zorgen: je kunt er gewoon seks mee hebben. Als je de ring eruit haalt, word je ongesteld. Daarna gebruik je een nieuwe ring. De ring komt in een goed afgesloten verpakking waarin je de Nuvaring na gebruik het beste in de koelkast kunt bewaren. De ring zit goed wanneer je hem niet meer voelt, vergelijkbaar met het inbrengen van een tampon. Je verwijdert de ring gemakkelijk door je vinger erachter te haken.
Nuvaring bijwerkingen
In de pil zitten de hormonen progestageen en oestrogeen die ervoor zorgen dat je geen eisprong meer hebt. In de Nuvaring zitten ook hormonen. Ervaringen van vrouwen zijn bij de Nuvaring over het algemeen een stuk positiever dan bij de anticonceptiepil, maar je kunt alsnog last hebben van de hormonen. De kans hierop is echter wel een stuk minder dan bij de anticonceptiepil.
De voordelen van de Nuvaring
- De hoeveelheid hormonen wordt plaatselijk afgescheiden en is hierdoor veel minder dan je binnenkrijgt door de pil.
- Je hoeft er niet elke dag aan te denken: slechts één keer bij het verwijderen en een week later bij het inbrengen van een nieuwe.
- De werking van de Nuvaring is niet minder wanneer je bijvoorbeeld diarree hebt gehad.
- Wanneer je seks hebt, kun je de Nuvaring gewoon inhouden. Voelt het niet fijn? Dan kan je hem maximaal 3 uur lang uitlaten.
- Als je de stopweek wil overslaan, kan dat. Als je ring 'zijn tijd gehad heeft', breng je direct een nieuwe in en je wordt niet ongesteld.