Zo deal je met het spotlight effect

Psyche & spiritualiteit door Jennifer

Iedereen kent vast wel het gevoel, dat anderen de hele tijd naar je kijken. En vervolgens check je steeds of je toevallig een pukkel of vlekje op je gezicht hebt. Wat dus vaak niet het geval is. Waarom kijken ze dan zo? Eh, misschien doen ze dat niet. De kans is groot dat je last hebt van het spotlight effect.

Lees ook: 'Wat je denkt dat anderen van je vinden, vind je van jezelf'

Wat is het spotlight effect?

Sommige mensen denken dat ze continu worden aangestaard. Wanneer je alleen in een restaurant zit, aan het zwoegen bent in de sportschool of tijdens een vergadering op werk. Dat terwijl dit misschien wel helemaal niet het geval is. Mogelijk gaat het hier namelijk gewoon om het spotlight effect. Bij spotlighting denk je te vaak dat mensen zich op jou focussen of over jou oordelen. Je zet jezelf steeds in de spotlights. En ja, dat klinkt narcistisch, maar dit is anders. Het spotlight effect komt voort vanuit een angst.

Denkfout

Eigenlijk is het spotlight effect een denkfout in de hersenen. Je denkt telkens dat je wordt bekeken, terwijl dat waarschijnlijk niet zo is. Daardoor word je toch onzeker over bijvoorbeeld je uiterlijk of kleding. Het spotlight effect ontstaat doordat we soms al een oordeel in ons hoofd hebben, voordat iemand werkelijk een oordeel geeft. Dat oordeel van onszelf is gebaseerd op hoe wij naar anderen kijken.

Omgaan met het spotlight effect

Hoe ga je nu om met het spotlight effect? Nou, de eerste stap heb je al gezet. Als het goed is weet je inmiddels dat je last hebt van het spotlight effect. Nu is het tijd om jezelf uit de spotlights te halen. Dat doe je door jezelf voor te stellen, hoe een vriend(in) dit zou ervaren. Stel: je denkt continu dat mensen jouw neus te groot vinden. Wat zou je zelf iemand adviseren, wanneer diegene deze gedachten heeft?

Uit je hoofd stappen

Het is niet makkelijk, maar oefening baart kunst. Dit is wel de beste oplossing bij angstaanvallen. Je moet dan altijd even uit je hoofd stappen. Probeer niet-logische gedachten te scheiden van de doordachte gedachten. Wees ook vooral lief voor jezelf en zet de verwachtingen niet te hoog. Grote kans namelijk dat iemand meer zorgen over zichzelf heeft dan over anderen. We’re all in this together.

Lees ook: Moet je lezen: 10 x leesvoer voor een gelukkig leven