Zo weet je of je een sociale-angststoornis hebt
Erg onzeker over jezelf en bang om kritiek te ontvangen? Als de dood dat mensen je uitlachen, pesten of onaardig vinden, waardoor je sociale contacten liever uit de weg gaat? Misschien heb je een social-angststoornis. Wanneer weet je nou precies of je deze sociale fobie hebt? En wat zijn de symptomen? Hoe kom je ervan af? Wij geven antwoord op al jouw brandende vragen over een sociale-angststoornis.
Lees ook: Dagdromen nutteloos? Dit onderzoek bewijst het tegendeel
Wat is een sociale-angststoornis precies?
Bijna 10% van de Nederlandse bevolking lijdt in de loop van hun leven onder een sociale-angststoornis. Bij een sociale-angststoornis lijk je heel verlegen; vaak ben je bang dat andere mensen jou vreemd of raar vinden. De angst is zo groot dat je bepaalde sociale situaties ontloopt, zodat jouw angsten nooit werkelijkheid kunnen worden. Zit je toch in zo'n situatie, dan gaan er slapeloze nachten en enorme stress aan vooraf.
De oorzaken van sociale angst
Er is nog niet veel bekend over de oorzaken van een sociale-angststoornis. Wel wordt er gedacht dat het erfelijk of biologisch kan zijn. Ook traumatische ervaringen zoals pesten kunnen veel invloed hebben. Sociale angst begint vooral als er sprake is van spanning en stress.
Angst voor dagelijkse sociale situaties
Bij een sociale-angststoornis heb je vaak angst voor dagelijkse sociale situaties. Je hebt bijvoorbeeld:
- Angst om iemand te ontmoeten: Terwijl jij trots bent op je nieuwe job, zie je er tegelijkertijd tegenop om je nieuwe collega’s te ontmoeten. Je slaat liever dat ene feestje over waar veel onbekenden zijn. Je meldt je liever ziek voor dat werkuitje waar iedereen naartoe gaat.
- Angst om te telefoneren. Dat kleine telefoontje naar je werk om te melden dat je iets later bent, voelt als een grote steen in je maag. Een onbekend nummer druk je liever weg.
- De angst om in het openbaar te spreken. Alle ogen zijn op jou gericht, een nachtmerrie. Je hebt ongelofelijke podiumvrees als het gaat om openbaar spreken en slaat daarom ook deze situaties liever over.
- Angst om in een restaurant te eten of dagelijkse boodschappen te doen. Je betreedt een openbare ruimte, waar veel mensen zijn. Je wilt natuurlijk niet iets verkeerds doen of zeggen.
De kenmerken van sociale-angststoornis
Wanneer je situaties meemaakt waar jij angstig voor bent, roept dit verschillende reacties op. Als je ongewild in een van zo’n sociale situatie terecht komt, word je overspoeld door een intense angst. Je krijgt bijvoorbeeld een paniekaanval of gaat zweten, trillen of blozen. Andere lichamelijke symptomen van een sociale-angststoornis zijn:
- Hartkloppingen
- Koude rillingen
- Benauwdheid
- Stotteren
- Maagklachten
- Snellere ademhaling
- Hoofdpijn
Hoe behandel je een sociale-angststoornis?
Een sociale fobie gaat natuurlijk niet vanzelf over. Het is belangrijk om hulp in te schakelen, omdat de gevolgen van een (beginnende) sociale-angststoornis groot kunnen zijn. Zo groot dat het overgaat in pleinvrees. Een huisarts kan je doorverwijzen naar een gespecialiseerde hulpverlener. Je kunt zelf de angst verminderen door goed te bewegen (wandelen, fietsen, hardlopen), voldoende te slapen en regelmatig te ontspannen. Ook helpt het de sociale fobie te verminderen door op vaste tijden op te staan, te slapen, te eten en te werken. Conclusie: zorg dus voor structuur in je leven. Het kan daarnaast niet kwaad om met iemand hierover te spreken. Een goede vriendin, je partner en/of een psycholoog.
Lees ook: Waarom je 's nachts in bed de beste ideeën hebt