Ai! Deze signalen kunnen wijzen op een angststoornis in je relatie
Dat je soms onzeker bent in je relatie is natuurlijk niks geks aan. Je bent verliefd en denkt over het algemeen dat het allemaal wel goed zit met elkaar, maar toch kan er af en toe een vleugje aan onzekerheid je hoofd binnenkruipen. Merk je dat dit de laatste tijd wel erg vaak gebeurt en lijkt het stiekem een beetje toxic? Dan zou het maar zo kunnen zijn dat je een soort angststoornis aan het ontwikkelen bent binnen je relatie.
Deze signalen wijzen erop dat je een angststoornis ontwikkelt in je relatie
Je wil er misschien niet aan toegeven, maar awareness is vaak de eerste stap. Je bent onzeker in je relatie. Diep van binnen gaat het allemaal wel oké, maar als je partner niet binnen het uur reageert of naar jouw gevoel zich wel erg suspicious gedraagt, dan kan dat beetje onzekerheid uiteindelijk een hele heftige bedoening worden. Het is normaal dat je je soms een beetje zorgen maakt, maar je zou er niet dagelijks mee bezig moeten zijn.
Is dat wel het geval, dan zou er maar zo sprake kunnen zijn van een relationele angststoornis... Om je te helpen deze stoornis te herkennen, hebben we een aantal signalen voor je opgeschreven, dat deze zorgen om je relatie nét iets te ver gaan.
Self sabotage
Het woord klinkt je misschien wel bekend in de oren, maar self sabotage is een echt ding. En al helemaal in je relatie. Door bepaalde angsten binnen deze relatie, kan het soms zó ver komen dat je niks anders kan doen dan de relatie te stoppen, ook als het allemaal gewoon goed gaat. Deze gedachtegang is natuurlijk alles behalve gezond, maar is dus zeker een vorm van zelf-sabotage.
Een aantal signalen die erop wijzen dat je jezelf en je relatie aan het saboteren bent zijn:
- Je hebt ontzettend veel bevestiging nodig.
- Je twijfelt steeds of de relatie wel een toekomst heeft.
- Je lokt een break-up steeds uit.
- Als jij en je partner allebei iets anders doen, denk je continu aan alles wat er wel niet mis kan gaan.
- Je hebt mega trust issues.
Hoe werk je hieraan?
Heftige angsten hebben binnen een relatie is natuurlijk niet gezond. Niet voor jou, maar ook niet voor je partner. Je bent niet voor niks bij elkaar en het feit dat jullie verliefd zijn en van elkaar houden moet al genoeg zijn. Toch is dat op een daily basis niet altijd makkelijk te onthouden, zeker als je in een soort neerwaartse spiraal terechtkomt, waardoor alles mis lijkt te gaan.
Gelukkig kun je hier zeker aan werken, maar daar heb je wel tijd, geduld en erkenning voor nodig. Like we said, is de eerste stap bewustwording. Wees eerlijk naar jezelf en schrijf bijvoorbeeld op wat voor onzekerheden je allemaal hebt binnen de relatie. Als jij en je partner goed zitten, kun je sowieso bij je lover terecht om erover te praten, zodat hij of zij begrijpt wat je doormaakt. Communicatie is echt het allerbelangrijkste.
Merk je dat het probleem waarmee je kampt toch iets dieper zit, dan kan het ook een goed idee zijn om bijvoorbeeld professionele hulp in te schakelen. Het is belangrijk dat jij doet waar jij én je partner zich goed bij voelen. En waarschijnlijk zijn al die nare angsten helemaal nergens voor nodig.