Wat betekent het als iemand afhankelijk is in een relatie?
In een gezonde relatie is het belangrijk dat jij en je partner zichzelf kunnen zijn. Natuurlijk zul je soms compromissen sluiten. Je kunt het niet altijd eens zijn met elkaar. Alleen als je continu jezelf wegcijfert en jouw keuzes en emoties afwimpelt, dan zit er iets niet goed. Dan ben je misschien toch iets te afhankelijk in de relatie.
Lees ook: Altijd in een relatie? Dit is de negatieve kant van nooit single zijn
Wat is een afhankelijke relatie?
Wanneer iemand afhankelijk is in een relatie, wordt zijn/haar eigen gevoel en gedrag beïnvloed door het gevoel en gedrag van de partner. Je past je snel aan en vaak dus zonder al te veel nadenken. Daardoor voel je je achteraf soms rot, boos of emotioneel leeggezogen. Het was natuurlijk niet volledig jouw keuze. Het komt vaak ook voor dat de afhankelijke persoon in een relatie de partner probeert te fixen. Het is voor de afhankelijke persoon makkelijker om rekening te houden met de partners emoties. De emoties van jezelf interesseren jou minder.
Tekenen dat je afhankelijk bent in relatie
Helaas is het niet makkelijk om te herkennen, dat je afhankelijk bent in een relatie. Het oogt namelijk als een liefdevolle relatie. In relaties moet je weleens dingen opofferen en elkaar supporten in keuzes, ook al sta je er misschien niet met de volle honderd procent achter. Alleen is er wel een grens, het moet niet te vaak gebeuren. Je mag je partner heus helpen bij problemen, maar hij/zij moet het soms ook zélf kunnen oplossen. Je bent iemands vriend(in) en niet zijn/haar ouder
Moet je continu je eigen waarden of persoonlijke eigenschappen opzijschuiven, om de relatie in stand te houden? Dan is het hoog tijd voor een goed gesprek met je lief, want dit is geen gezonde relatie.
Hoe word je minder afhankelijk?
No worries als nu blijkt dat je iets te afhankelijk bent in je relatie. Gelukkig is er voor alles een oplossing. Je bent al goed bezig door te ontdekken, dat je inderdaad afhankelijk bent in een relatie. Ontken het niet en ga nu op zoek naar hulp, want je kan dit probleem niet alleen aan. Zoek een therapeut die gespecialiseerd is in dit soort emoties.
Ben je bang dat de relatie straks eindigt in een break-up? Don’t! Het hoeft niet het einde te betekenen. Zodra je jezelf hebt losgewrongen van je partners keuzes en emoties, kun je beter bepalen of de relatie goed of slecht is.