Wat te doen als jij of iemand anders een paniekaanval heeft
Een paniekaanval komt vaak nogal onverwachts, waardoor jij of je naasten eerst vooral in shock zijn. Misschien maakte je het ooit mee en voelde je je machteloos. Help, what to do? Een paniekaanval is ook niet makkelijk. Gelukkig kun je ermee leren omgaan. Dankzij deze tips help jij jezelf (of iemand anders) uit de brand tijdens een paniekaanval.
Lees ook: Hoe weet je of je een paniekaanval hebt gehad?
Blijf kalm
Dit is makkelijker voor een omstander dan voor jezelf. Toch is het belangrijk dat je kalm blijft gedurende de paniekaanval. Meestal duurt een paniekaanval niet lang, herinner jezelf of een ander hieraan! Ben je met iemand, die een paniekaanval krijgt? Laat hem/haar dan ook weten, dat je bij diegene blijft.
Vraag hoe je kan helpen
Probeer als buitenstaander bij een paniekaanval niet direct hulp te bieden. De persoon met de paniekaanval weet het beste wat wel en niet werkt. Vraag daarom liever hoe je kan helpen. Weet wel dat iemand met een paniekaanval waarschijnlijk weinig zin heeft in een gesprek en kortaf reageert. Wil iemand vervolgens dat je weggaat? Geef diegene dan wat ruimte, tenzij iemand echt in gevaar is en je niet weg kan. Zeg voor je weggaat wel dat je nog steeds klaarstaat voor diegene en binnen no time weer terug bent.
Leer een paniekaanval herkennen
Misschien heb je nog weinig ervaring met een paniekaanval. In dat geval is het slim om de signalen van een paniekaanval te leren kennen. De meeste paniekaanvallen beginnen met een angstig gevoel, hyperventilatie of kortademigheid, het gevoel alsof je stikt, een bonzend hart en duizeligheid of rillingen. Wanneer je een paniekaanval sneller herkent, kun je iemand (of jezelf) ook sneller helpen en geruststellen.
Focus meer op daden dan woorden
Je kunt iemand wel kalmeren met je stem en zinnen als “het komt goed”, maar doe dit niet de hele tijd. Het is dan wel goed bedoeld, veel impact hebben je woorden niet. Focus meer op daden dan woorden! Hoe? Help iemand herinneren om te blijven ademen en begin kleine gesprekjes, tenzij iemand dit echt niet wil. Misschien wil iemand alleen een arm om zich heen of even ergens anders heen. Dat kan trouwens ook mentaal door je in te beelden, hoe jij (of de ander) naar een veilige plek gaat, zoals bijvoorbeeld het strand. Houd het allemaal lekker luchtig.
Praat over het probleem
Tegenwoordig verdwijnt het taboe op mentale problemen steeds meer. Al blijft het lastig om je kwetsbaar op te stellen. Iemand met een paniekaanval durft waarschijnlijk niet snel te vertellen, waarom diegene een paniekaanval krijgt. Grote kans dat zo iemand denkt: “Hij/zij begrijpt het vast niet en vindt de paniekaanval overdreven.” Bewijs het tegendeel en erken iemands probleem en angsten, door iets te zeggen als “het spijt me dat je dit ervaart”. Probeer een gesprek te beginnen en praat samen over het probleem.
‘Grounding’ methode
Voer vervolgens samen met de persoon met een paniekaanval de ‘grounding’ methode uit. Dit is een goede manier om rustiger te worden. Zorg dat jij (of een ander) terugkomt op de aarde. Dit doe je door om je heen te kijken. Welke (vijf) dingen zie je om je heen? Welke (vier) dingen kun je aanraken? Wat hoor je allemaal om je heen? Welke (twee) dingen ruik je? En tot slot: wat kun je proeven? Het gaat erom dat je je weer bewust wordt van je omgeving en minder van je angst en paniekgevoelens.