Hoe weet je of je een paniekaanval hebt gehad?
In Nederland heeft ongeveer 1 op de 10 mensen weleens een paniekaanval. Je bewust worden en het herkennen van zo'n moment kan best lastig zijn, maar wel nodig. Vaak ontdekken mensen later pas dat ze een paniekaanval hebben gehad. Ze weten niet wat ze er mee moeten, en dat terwijl zo'n paniekaanval niet niks is. Met onderstaand tips herken je een paniekaanval.
Lees ook: Help! Ik kan niet alleen zijn
Wat is een paniekaanval precies?
Een paniekaanval is een onverwachte en vaak heftige 'angstaanval'. Soms kan iets jou triggeren waardoor je zo'n aanval krijgt - denk bijvoorbeeld aan een vervelende opmerking of een herinnering aan iets wat je liever niet wilde horen. Je bent bang om de controle te verliezen, maar het kan ook zo heftig zijn dat je zelfs bang bent om dood te gaan. Vaak zijn mensen zich er niet bewust van dat ze zo'n aanval hebben gehad, terwijl een paniekaanval voor langdurige angst, onzekerheden en lichamelijke/mentale gevolgen kan zorgen.
Zo weet je of je een paniekaanval hebt gehad
Wie ooit een paniekaanval heeft gehad zult weten dat je gedachtes van hop naar her gaan wanneer je zo'n aanval hebt. Nuchter nadenken lijkt onmogelijk en je kunt jezelf maar niet kalmeren. Je ademhaling versnelt, je hart begint sneller te kloppen en het zweet breekt uit. Andere symptomen van een paniekaanval:
- Transpireren
- Happen naar adem
- Hartkloppingen
- Trillingen
- Misselijkheid
- Gevoel van een dichtgeknepen keel
- Derealisatie (het gevoel dat het een droom is)
- Duizeligheid
- Steek in de borst
- Koude rillingen
Een paniekaanval is dus te herkennen aan de bovenstaande symptomen, maar na het hebben van een paniekaanval kunnen er ook een aantal symptomen bij komen kijken. Denk hierbij aan:
- Angst om op onbekende plekken te zijn waar je niet kunt ontsnappen, omdat je bang bent dat je weer een paniekaanval krijgt
- Slecht kunnen tegen stressvolle situaties
- Slapeloosheid
- Vermijdend gedrag omdat je bang bent voor een paniekaanval
Het herkennen van een paniekaanval kan lastig zijn, en nuchter nadenken en jezelf kalmeren is op zulke momenten enorm lastig. Wanneer jij het idee hebt dat je kampt met paniekaanvallen, angsten, onzekerheden en depressieve gedachten, zou je de bovenstaande symptomen langs kunnen gaan om te kijken of jij deze ook hebt.
Heb je hulp nodig? Twijfel dan vooral niet om een bezoek te brengen aan de huisarts of bel Korrelatie (0900) 1450.
Lees ook: Waarom binnen je comfortzone blijven je leven verpest