Oef! Wat te doen bij een stinkende navel?
Je navel is heel klein, maar dit maakt het niet minder belangrijk om schoon te houden. Een goede hygiëne is van belang om infecties en een vieze geur te voorkomen. Komt er ondanks het meenemen van je navel tijdens je douche toch een odd smell uit je belly button? Wij vertellen je wat je er aan kunt doen en hoe je het kunt voorkomen.
Lees ook: Donkere plekken onder je oksel? Zo maak je ze lichter!
Vieze navelgeur
Bij een vreemde geur uit je navel is er geen directe reden tot paniek. Net als bij de rest van je huid vallen er dode huidcellen vanaf de zijkant en binnenkant van je navel. Je navel is in principe een 'gat' waar een ophoping van deze cellen kan onstaan die zich mengen met zweet en vuil. Wanneer er geen sprake is van roodheid in en rondom je navel is er geen reden om je zorgen te maken. Er zijn sommige mensen die meer aanleg hebben voor ophoping van vuil in de huid waardoor er een vieze geur uit de navel komt. Vaak heeft dit met de vorm te maken. Bij een diepere navel is er meer kans op vieze geurtjes. Het kan ook zo zijn dat je recent een navelpiercing gezet hebt of dat deze ontstoken is waardoor er een geur ontstaan is.
Maak je navel goed schoon
Bij het niet goed schoonmaken van je navel heb je dus kans op opeenstapeling van pluisjes, vuil, zweet en bacteriën en dit kan leiden tot infecties. Dit gaat gepaard met een jeukende huid die rood is. En even eerlijk, dat wil toch niemand?! Door alleen te douchen en wassen zou je de meeste pluis en bacteriën moeten kunnen verwijderen, maar als je een naar buiten staande navel hebt, is het handig om dit nog eens extra goed schoon te maken van binnen. Je kunt hier bijvoorbeeld een wattenstaafje met zeep en water voor gebruiken. Ook is het ontsmetten met behulp van een beetje pure alcohol een goed idee. Mocht de nare geur of de infectie niet wegtrekken dan is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts of bij een dermatoloog.
Onderliggende problemen
Het kan ook zo zijn dat je stinkende navel veroorzaakt wordt door een onderliggend probleem. Dit kan simpelweg een slechte hygiëne zijn, een infectie die lang blijft aanhouden of juist een huidaandoening of cyste. Op die laatste twee gaan we iets dieper in.
Huidaandoening
Mocht er sprake zijn van een huidaandoening dan zou dit kunnen zorgen voor ontstekingen en extra opbouw van bacteriën op kleine, ietwat onbereikbare plekjes zoals bijvoorbeeld de navel. Bij psoriasis of een auto-immuunziekte verschilvert te huid en wordt het rood. De schilfers kunnen in de navel belanden waardoor er ophoping kan ontstaan. Ook bij eczeem kan zorgen voor problemen in en rondom de navel. Mocht je een van deze aandoeningen of symptomen ervaren in combinatie met een stinkende navel dan is het verstandig om contact op te nemen met de dermatoloog. Zij weten vaak raad.
Een cyste
Een andere oorzaak van een stinkende navel is een cyste. Dit kan bijvoorbeeld een talgkliercyste zijn waarbij een onderhuids bultje ontstaan is door een verstopt haarzakje. De cyste kan onsteken en openbarsten waarna er een vieze substantie uit loopt. Yikes!
Goed blijven schoonmaken dus om een smelly belly te voorkomen!
Lees ook: Couperose: alles over deze vervelende huidaandoening + wat je er tegen kan doen