5 recepten met halloumi die je wilt proberen

Eten door Noa

Heb jij wel eens van halloumi gehoord? Deze traditionele, ongerijpte geitenkaas kan je bereiden door deze te grillen, bakken of frituren. Halloumi is niet alleen mega lekker maar ook perfect als variatie als je geen vis of vlees eet! Maar ook als je geen vegetariër bent wil je deze vijf recepten met halloumi proberen.

halloumi

Recept met halloumi #1 – Salade met halloumi

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 1 citroen
  • 3 bosjes lente-ui
  • 4 tomaten
  • 1 komkommer
  • 1 avocado
  • 1 pak bulgur
  • 100 gram granaatappelpitjes
  • 15 gram peterselie
  • 15 gram munt
  • 225 gram halloumi kaas
  • Tahini
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

  1. Kook de bulgur volgens de verpakking. Snijd de tomaten en komkommer in kleine blokjes en de bosui grof. Snijd ook de halloumi in plakken en bak deze vervolgens in een pan met wat olijfolie.
  2. Snijd nu ook de munt en peterselie fijn en meng dit met de tomaat en komkommer. Voeg daarna de bulgur toe aan de groenten en meng het geheel met olijfolie en een scheut citroensap. Breng op smaak met wat peper, zout en komijn.
  3. Als laatste snijd je de avocado in blokjes. Verdeel de salade over de borden samen met de halloumi en avocado. Garneer met de granaatappelpitjes en tahini (sesamzaad pasta).

Bron: Stukoreceptje

Recept met halloumi #2 – Halloumi burgers

Dit heb je nodig voor vier burgers:

  • 4 vloerkadetten
  • 1 aubergine
  • 1 rode paprika
  • 1 courgette
  • 8 groene asperges
  • 1 teen knoflook
  • 350 gram kikkererwten (in pot)
  • 50 ml olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepels tahini
  • 225 gram halloumi kaas
  • 1 theelepel komijn (gemalen)

 

Bereidingswijze

 

  1. Pak een grillpan of steek de barbecue aan. Snijd de groenten in plakken en doe in een schaal. Snijd de helft van de knoflook fijn en voeg toe aan de groenten. Breng op smaak met peper en zout en meng tot slot de groenten met olijfolie. Gril de groenten zes minuten in een grillpan of op de barbecue. Doe ze in een schaal als ze klaar zijn.
  2. Zeef de kikkererwten onder de kraan en laat uitlekken. Doe de gewassen kikkererwten in een kom en voeg het citroensap, de andere helft van de knoflook, komijn en tahini toe. Pureer nu met een staafmixer de kikkererwten en breng op smaak met zout en peper.
  3. Snijd de halloumi in acht plakken. Gril de plakken aan beide zijdes voor ongeveer drie minuten. Snijd de vloerkadetten doormidden en rooster/grill de binnenkant van de kadetten. Besmeer daarna met de zelfgemaakte humus en beleg met de gegrilde groenten en halloumi.

Bron: Albert Heijn

Recept met halloumi #3 – Tray Bake met halloumi

Dit heb je nodig voor vier personen

  • 150 gram yoghurt Griekse stijl
  • 600 gram zoete aardappelen
  • 700 gram kikkererwten (in pot)
  • 1 aubergine
  • 3 tenen knoflook
  • 450 gram halloumi kaas
  • 2 theelepel oregano
  • 2 theelepel komijnzaad
  • 4 eetlepels olie (pindaolie of zonnebloem)
  • 1 theelepels paprikapoeder
  • 1 mespuntje zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Zeef de kikkererwten onder de kraan en laat uitlekken. Was de zoete aardappelen en snijd in kleine stukjes. Snijd daarna ook de aubergine in kleine stukken.
  2. Meng de oregano, het komijnzaad, de paprikapoeder en een mespuntje zout met de olie. Voeg het mengsel toe aan de zoete aardappelen, knoflook (ongepeld), aubergine en kikkererwten. Verdeel vervolgens alles over een met bakpapier beklede bakplaat. Zet in de oven en rooster voor ongeveer 30 minuten.
  3. Snijd de halloumi in plakjes en laat je de olijven uitlekken terwijl je wacht op de groente. Haal na vijftien minuten de groenten uit de oven en voeg de olijven en halloumi toe en de knoflook eruit. Doe in de oven tot er weer vijftien minuten zijn verstreken. Prak de zachte knoflook fijn en meng door de yoghurt. Strooi de yoghurt over de bakplaat met halloumi.   

Bron: Albert Heijn

Recept met halloumi #4 – Courgette spaghetti met halloumi

Dit heb je nodig voor vier personen

  • 400 gram courgette spaghetti
  • 500 gram snoeptomaten geel en rood
  • 4 á 5 eetlepels groene pesto
  • 400 gram halloumi
  • 4 eetlepels pistachenoten

Bereidingswijze

  1. Snijd de snoeptomaten doormidden en de halloumi in dunne plakken. Verhit olijfolie in een grillpan en grill de halloumi kaas aan beide zijdes.
  2. Verhit ondertussen wat olijfolie in een grote wokpan. Bak de courgette spaghetti tot deze is geslonken en voeg vervolgens de pesto en tomaten toe. Bak dit een minuut mee.
  3. Leg een paar plakjes halloumi boven op de courgette spaghetti en garneer met de pistachenootjes.

Bron: Leukerecepten

Recept met halloumi #5 – Halloumi saté

Dit heb je nodig voor twee personen:

  • 225 gram halloumi
  • 2 takjes lente-ui
  • 2 eetlepels ketjap manis (2x 1 eetlepel)
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • 2 eetlepels pindakaas
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 100 ml water
  • 4 saté prikkers

Bereidingswijze

  1. Snijd de halloumi in kleine blokjes en rijg ze aan de spiesen. Zorg wel dat de blokjes heel blijven.
  2. Verhit een grillpan zonder olie of boter en leg de halloumi saté in de pan. Strooi 1 eetlepel ketjap manis over beide kanten van de halloumi saté en bak beide kanten één minuut.
  3. Nu ga je de pindasaus maken. Verhit een kleine steelpan op het vuur en voeg hier de pindakaas, 100 ml water, 1 eetlepel ketjap manis en de sojasaus aan toe. Blijf goed roeren terwijl de saus inkookt. Als de pindasaus klaar is snijd je de bosui in ringen en serveer je de halloumi saté samen met de pindasaus bosui en sesamzaadjes.

Bron: Beaufood