Douglashout: duurzaam hout voor de tuin

Lifestyle door Elsemieke

Duurzaam. Dat is toch wel het sleutelwoord van deze tijd. We willen duurzaam leven. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld minder vlees eet en zuivel omwisselt voor plantaardige varianten. Maar het is ook minder plastic gebruiken en de thermostaat een tandje lager zetten. Daarnaast wil je natuurlijk hout gebruiken wat een duurzaam karakter heeft. Douglashout is daar uitermate geschikt voor, want het blijft lang mooi en wordt op duurzame wijze gewonnen.

Wat is duurzaam?

Duurzaam is zo een term waar de laatste jaren veel gebruik van wordt gemaakt, maar waarvan niet iedereen precies weet wat het betekent. Duurzaam betekent vooral dat een product bedoeld is om lang mee te gaan (voor lange duur dus). Daarnaast staat het voor ‘relatief milieuvriendelijk’ en wordt het gebruikt om aan te geven dat het product grondstof besparend is. Een minimale belasting op het milieu en de natuur zijn daarbij heel belangrijk. Hout is in veel gevallen pas duurzaam, wanneer er nieuwe bomen worden aangeplant en het verder de natuur geen schade berokkend. Duurzaam hout is te herkennen aan een speciaal keurmerk van de Forest Stewardship Council; het FSC® keurmerk. Wanneer hout dit keurmerk heeft, dan weet je dat de bomen niet zomaar gekapt zijn en dat men aan duurzaam bosbeheer doet.

Douglashout van de douglasspar

Een van de meest duurzaam geteelde houtsoorten is douglashout. Dit hout is afkomstig van de douglasspar. In de natuur komen deze imposante sparren die wel 100 meter hoog kunnen worden voor in de westelijke staten van Noord-Amerika. Voor de houtteelt wordt deze spar veel aangeplant in Europa. Om de teelt iets te vergemakkelijken worden de bomen dan niet groter dan 50 meter. In Nederland wordt de boom inmiddels als een ingeburgerde exoot beschouwd. Dit komt doordat de boomsoort zoveel in Nederland voorkomt.

Duurzaam hout

Douglashout heeft als keurmerk duurzaamheidsklasse 3 gekregen. Dat is een zeer hoge klasse voor hout. Het houdt in dat deze houtsoort onbewerkt 10 tot 15 jaar meegaat en dan pas tekenen van houtrot gaat vertonen. Dat is best lang. Douglashout dankt deze classificatie aan het feit dat het een van de hardste Europese naaldhoutsoorten is. De hardheid van het hout wordt weer bepaald door het percentage kernhout. Hoe meer kernhout, des te steviger is het en gaat het dus onbehandeld en buiten nog langer mee. Het percentage kernhout in deze houtsoort is hoog. Bovendien bevat het een hars die ervoor zorgt dat schimmels en dergelijke niet gemakkelijk tot het kernhout kunnen doordringen. Hier wordt het hout nog duurzamer varn. Douglashout wordt in veel gevallen duurzaam geteeld. Hierdoor heb je nog meer plezier van de balken, planken, kozijnen en deuren gemaakt van douglashout.

Voor al je houtprojecten

Douglashout is zeer geschikt voor allerlei verschillende houtprojecten. Door de enorme lengte van de planken en de sterkte van het hout, is het heel geschikt voor het bouwen van grote constructies. Denk hierbij aan het bouwen van een tuinhuisje of een houten terrasoverkapping. Er is genoeg tuininspiratie op te doen om met deze houtsoort uit te voeren.  Zo is het ook heel geschikt voor het zelf maken van tuinmeubelen, zoals een mooie tafel en een bijpassende bank. Of misschien wordt het douglashout wel gebruikt om een nieuwe schutting vorm mee te geven. En wat dacht je van een speelhuis of boomhut voor de kinderen? Je kan er met gemak een frame voor een schommel of hangmat van maken. De mogelijkheden met dit hout zijn er volop.

Ook binnenshuis

Hou je van houten meubels, planken aan de muur of van die mooie sierbalken? Ook binnenshuis kun je Douglashout goed toepassen. Zelfs wanneer je besluit om een uitbouw te plaatsen aan het dak of bij de tuin is dit duurzame hout heel geschikt. Dankzij de lichte kleur past het met gemak in een rustiek, landelijk, klassiek en zelfs modern interieur. Bovendien kun je met een likje verf het hout helemaal naar je hand zetten.

Schilderen

Wanneer je het douglashout buiten gaat gebruiken, dan is het mogelijk om het hout nog extra te beschermen met een laagje beits. De bleekbruine kleur van het hout kan je zo ook nog naar je hand zetten. Bijvoorbeeld door met donkere beits het hout meer diepte te geven. Wil je liever de vriendelijke, lichte uitstraling gebruiken, dan is een blanke beits aan te raden. Overigens wel heel fijn, want daarna kun je nog leuke handgeschilderde accenten aan het hout geven. Bijvoorbeeld door bloemetjes of sterren op het hout te schilderen. Net wat het beste past bij je bouwwerk van douglashout.

Foto: iStock