Meer energie nodig? Zo krijg je het!

Lifestyle door Mariëlle
Je bent altijd druk en altijd moe. Je wilt ook altijd overal bij zijn en een hele bucketlist afgewerkt hebben voor je 30e. Slapen doe je in het bejaardentehuis wel weer. Of nu en verbetert je slaapkwaliteit voor meer energie.

Logisch dat we altijd moe zijn, wij zijn millennials, de nieuwe generatie. Mensen die ergens tussen de 20 en 40 schommelen. Wij hebben allemaal een paar dingen gemeen: we willen niks missen van wat er in de wereld gebeurt, zijn daardoor retedruk (we móeten overal bij zijn) en zijn chronisch moe. Aan de magnetische werking op alles dat we mee moeten maken kunnen we weinig doen. Die nieuwsgierigheid moet je zelf in toom houden. Of niet. Maar er zijn wel een paar dingen die je kunt aanpassen in je leven waardoor je een stuk beter slaapt en daardoor overdag een stuk meer energie hebt.


Doe die telefoon nou eens weg

Ja daar is-ie weer, hij zal je inmiddels wel de neus uitkomen, maar we gooien hem er gewoon weer in: geen telefoons in bed. Doe je toch wel, nee je hoeft niet te luisteren hoor, maar zeg niet dat we niet hebben gewaarschuwd en een gewaarschuwd mens telt altijd nog voor twee. Als je voordat je gaat slapen met je telefoon knoeit doet dat felle licht iets met je hersenen. Er worden allemaal stofjes aangemaakt waardoor jouw lichaam juist gaat denken dat het dag is. En dat is het dus niet. Je komt daardoor moeilijker in slaap en zal een minder diepe slaap vatten.

Drink koffie op gezette tijden

Een bakkie tijdens het 8 uur journaal? Niet doen! En zeker geen koekje erbij. Cafeïne, suikers, hoe wil je ooit nog in slaap komen? Je stuitert je bed uit. Ook al denk je inmiddels immuun te zijn voor de cafeïne in koffie, je lichaam denkt daar anders over. Je zult echt een stuk beter uitgeslapen zijn als je koffie in de avond skipt (na een uurtje of 6).

Zorg voor een ritme

Daar gaat je weekendgevoel: bij een goed slaapritme slaap je nooit uit. Dank je de koekoek, gekke Henkie zeker? Maar jouw lichaam wil graag een ritme hebben en is daar gevoelig voor. Ook al houd je je er doordeweeks goed aan en verstoor je ze in het weekend, dit betekent niks minder dan dat je geen ritme hebt. Vanaf maandag gaat het goed, vijf dagen later begint je lichaam er net lekker aan te wennen en BAM je gooit de boel weer in de war.


Slaap 8 uur per nacht

Natuurlijk wil je uitslapen in het weekend. Jij moet dus bij elk feestje zijn en dat moet wel gecompenseerd worden. In het weekend, want dan heb je daar de tijd voor. Zorg dan in ieder geval dat je elke avond 8 uur slaap pakt. En doe dat dan wel echt elke dag. Ook in het weekend. En even voor de duidelijkheid: 8 uur betekent geen 9 uur.

Pas op met avondeten

Eet niet teveel als jouw hoogtepunt van de avond tv-kijken is. Want dan verbrand je het die avond niet meer (lees: het wordt omgezet in vet) en al die verse energie zit de hele avond in jouw lichaam. En waar moet je dat kwijt?

Skip het suikerbommentoetje

Wie heeft het ooit bedacht om na het eten nog een toetje te nemen? We eten 's avonds al veel te veel, en dan stapelen we de energie en calorieën op met extra suikers. Heel slim. Van het suikerdipje val je wel in slaap, maar er hoeft maar een zuchtje wind langs en hoofd te waaien en je bent alweer wakker en stuitert verder in je bed.

Ga niet malen

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als we je een tip mogen geven: houd een dagboek bij. En dan geen 'lief dagboek'-dagboek, maar een boek om alles van je af te schrijven dat je dwars zit. Of dat nou het gezeur van je buurvrouw is of de kalkoen die je morgenochtend uit de vriezer moet trekken, schrijf het op, want dan ben je het kwijt.

Wat is jouw gouden tip om je slaapkwaliteit te verbeteren?