Verborgen suikers: hoe je ze kan herkennen + de 10 etenswaren waar je ze vooral in terugvindt
We denken dat we gezond eten wanneer we junk food links laten liggen, maar helaas is dit niet helemaal de waarheid. We krijgen alsnog veel suikers binnen waar de meesten van ons niet bewust van zijn. Dit zijn verborgen suikers in etenswaren waarin we ze niet verwachten of herkennen. Op deze manier consumeren we veel meer zoetstoffen dan eigenlijk wordt aangeraden. Wij helpen je verborgen suikers te herkennen op voedingsetiketten en wij vertellen je in welke 10 etenswaren jij ze vooral terugvindt.
Verschillende soorten suikers
Natuurlijke suikers
Natuurlijke suikers komen voor in fruit, groentes en zuivel, meestal in de vorm van fructose en lactose. Omdat je natuurlijke suikers kan vinden in whole foods (eten dat groeit in de vrije natuur), gaan ze vaak gepaard met andere voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, vezel, antioxidanten en water.
Geraffineerde suikers
Geraffineerde suikers komen voort uit zwaar bewerkte suikerbieten, suikerriet of maïs. Ze worden toegevoegd aan veel bewerkte voedingsmiddelen om hun zoetheid te vergroten.
Toegevoegde suikers
Toegevoegde suikers zijn suikers en siropen die worden toegevoegd tijdens de bereiding, verwerking of consumptie. Enkele veelvoorkomende voorbeelden zijn glucose, fructose, sucrose, dextrose en vruchtensuiker. Zelfs de meer ‘natuurlijke’ zoetstoffen zoals honing en ahornsiroop, worden als toegevoegde suikers beschouwd.
Wat zijn verborgen suikers
Verborgen suikers zijn toegevoegde suikers met minder bekende namen en ze zitten in producten waarvan je het niet zou verwachten. Ze zijn verborgen op voedingsetiketten als andere ingrediënten.
Verborgen suikers herkennen
Het is verplicht te vermelden op voedingsetiketten hoeveel suiker er in een product zit. Op het etiket wordt geen onderscheidt gemaakt tussen natuurlijke suikers en toegevoegde suikers. Er zijn meer dan zestig verschillende namen voor toegevoegde suikers. Om deze te herkennen op de ingrediëntenlijst moet je kijken naar:
- woorden die eindigen op ‘ose’ (e.g. glucose, dextrose, fructose, lactose)
- het bevat stroop of siroop (e.g. agavesiroop, maïsstroop, glucose-fructosestroop)
- het woord ‘suiker ’wordt benoemd (e.g. druivensuiker, kristalsuiker, geleisuiker)
Andere voorbeelden van toegevoegde suikers zijn concentraten, sappen, honing, agave, melasse en maltodextrine.
Etenswaren met verborgen suikers
-
Sauzen, dressings en marinades
-
Ontbijtgranen
-
Frisdranken en sappen
-
Melk en yoghurt
-
Kant-en-klare soepen
-
Crackers
-
Sport- en energierepen
-
Brood
-
Gedroogd fruit
-
Notenpasta's en -boters
Hoeveel toegevoegde suiker per dag?
De Wereldgezondheidsorganisatie raad volwassenen aan om niet meer dan 10% van het totale aantal calorieën aan toegevoegde suikers te consumeren. Een gemiddelde vrouw heeft een inname van 2000 calorieën per dag, dat houdt in dat 200 daarvan suikers mogen zijn. Oftewel 50 gram suiker, 12 theelepels of 12,5 suikerklontjes per dag.