3 x verrukkelijke recepten voor vegan taart
In de supermarkt vind je steeds meer vegan tussendoortjes en ook al krijg je als vegan vast nog wel eens opmerkingen: jij weet wel dat vegan eten héél lekker kan zijn. En dan vooral vegan taart! Nog even wat inspiratie nodig? Dit zijn 3 verrukkelijke recepten voor vegan taart.
Vegan taart recept #1 - Vegan carrotcake
Als eerste hebben we een vegan carrotcake voor je. Want ja, ook een worteltaart kun je prima vegan maken met onder andere amandelmeel en amandelmelk. Benieuwd hoe je deze vegan taart maakt? Dit is het recept
Dit heb je nodig voor vegan carrotcake
- 175 ml amandelmelk (ongezoet)
- 200 gram amandelmeel
- 200 gram vegan roomkaas (bv. van Violife)
- 200 gram winterpeen
- 75 gram ongezouten walnoten
- 75 ml ahornsiroop
- 95 ml zonnebloemolie
- 200 gram patentbloem
- 6 el water
- 3 el gebroken lijnzaad
- 250 gram appelmoes (liefst zonder suiker)
- 100 gram rietsuiker
- 30 gram poedersuiker
- 1 tl baksoda
- 1½ tl bakpoeder
- 1 tl gemalen kaneel
- ½ tlzout
- 1 tl vanillearoma
Vegan taart: zo maak je vegan carrotcake
1. Begin met het voorverwarmen van de oven op 175 °C. Neem een springvorm van Ø 24 cm en vet in met de zonnebloemolie en een beetje bloem. Zorg dat de bloem goed verdeeld is over de bodem.
2. Rasp de winterpeen, bijvoorbeeld met een dunschiller.
3. Hak de walnoten grof.
4. Neem een grote kom en doe hierin 6 eetlepels water en 3 eetlepels gebroken lijnzaad. Voeg de rest van olie toe en voeg ook de ahornsiroop door. Roer alles goed door. Hierna kunnen de baksoda, rietsuiker, appelmoes, bakpoeder, kaneel en snufje zout erbij. Daarna voeg je de geraspte wortel toe.
5. Meng alles goed door en voeg de amandelmelk toe, evenals de rest van de bloem, walnoten en amandelmeel.
6. Je vegan taart is bijna klaar. Schep het mengsel in je springvorm en bak zo'n 55 tot 60 minuten in de oven op 175 graden.
7. Haal je vegan taart daarna uit de oven en laat twee uur afkoelen zoodat je aan de versiering begint.
8. Haal de taart voorzichtig uit de springvorm. Meng in een kom de vegan roomkaas met de poedersuiker en het vanillearoma en roer alles goed door, totdat je een glad geheel hebt. Besmeer de vegan taart met het romige mengsel en maak eventueel af met wat walnoten ter decoratie. Eet smakelijk!
Vegan taart recept #2 - Vegan red velvet cake
Met vegan roomkaas kun je niet alleen een goede frosting voor je carrot cake maken. Wat dacht je van een vegan red velvet cake maken? Deze vegan taart is heerlijk om te maken en met de goede kleurstof heb je in no-time een mooie knalrode taart op tafel staan. Perfect voor een verjaardag.
Dit heb je nodig voor vegan red velvet cake
Voor de vegan taart:
- 400 g bloem
- 1 tl baking soda
- 2 tl cacaopoeder
- 200 ml sojamelk of andere vegan melk naar keuze
- 2 tl appelazijn
- ei-vervanger + water ter vervanging van 2 eieren (zoals deze)
- 120 gram vegan boter
- 340 gram witte basterdsuiker
- 250 ml zonnebloemolie
- 2 tl vanillearoma
- 50 ml espresso
- 3 theelepels vegan rode kleurstof
- snufje zout
Voor het vegan glazuur:
- 450 gram poedersuiker
- 45 gram vegan boter
- 60 ml vegan melk met vanille smaak
- 2 theelepels vanille-aroma
Vegan taart: zo maak je vegan red velvet cake
1. Begin met het voorverwarmen van de oven op 180 graden.
2. Neem twee springvormen van Ø 18 cm en bekleed deze met bakpapier en vet de randen in met de vegan boter.
3. Meng in een kom de droge ingrediënten: bloem, baking soda, cacaopoeder en een snufje zout.
4. Meng in een andere kom de vegan melk met het appelazijn. Laat dit vloeibare melkmengsel even tien minuutjes staan zodat het goed intrekt.
5. Maak de ei-vervanger klaar in een andere kom en volg de instructies op de verpakking.
6. Mix de basterdssuiker met de vegan boter. Dit kan met een handmixer of keukenmachine.
7. Voeg de ei-vervanger aan het mengsel van basterdsuiker en boter toe. Voeg daarna de espresso toe en de theelepels rode vloeistof. Meng alles goed door.
8. Pak je vegan melkmengsel erbij en voeg de zonnebloemolie toe en het vanille-aroma. Voeg daarna beide mengsels samen en zorg dat alles één glad geheel wordt. Verdeel het beslag daarna in de bakvormen en bak de cakes in 30 minuten gaar.
9. Laat de vegan taart zo'n twee uur afkoelen. Maak ondertussen het glazuur. Doe de poedersuiker, vegan boter, vegan melk en vanille-aroma bij elkaar in een kom en meng tot een glad geheel.
10. Besmeer de vegan taart met het glazuur en stapel daarna de andere taart erop. Je kunt de taarten ook doormidden snijden en daar ook glazuur tussendoor. Hallo geweldige vegan taart!
Vegan taart recept #3 - Vegan chocoladetaart
En ook voor chocoladetaart vonden we een prima vegan vervanging. Met cacaopoeder en plantaardige melk kom je al een heel eind met deze vegan taart die ook nog eens heerlijk creamy is. Het belangrijkste is dat je voor vegan pure chocolade kiest om de taart echt volledig veganistisch te maken. En geloof ons: dan is dit de vegan taart om je vingers bij af te likken...
Dit heb je nodig voor vegan chocoladetaart
Voor de vegan taart:
- 125 gram volkoren bloem
- 125 gram bloem
- 50 gr cacaopoeder
- 1 1/2 tl baksoda
- 120 gr poedersuiker
- 1/2 tl zout
- 350 ml plantaardige melk naar keuze (bv soya, amandel)
- 60 gram pure vegan chocolade
- 60 ml plantaardige olie (zonnebloemolie of olijfolie)
- 1 tl appelcider azijn
- 1 1/2 tl vanille-aroma
- 3 el ahornsiroop
- optioneel: pure vlokken, frambozen of andere vruchten om mee te garneren
Voor het glazuur:
- 100 gram poedersuiker
- 3 el cacao poeder
- 1 tl koffie oplospoeder optioneel
- 1/2 tl vanille aroma
- 2 el plantaardige melk
Vegan taart: zo maak je vegan chocoladetaart
1. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden. Neem twee bakvormen van Ø 20 cm en vet deze met olie in of gebruik bakpapier.
2. Leg alle droge ingrediënten bij elkaar en zeef alles. Zo heb je straks minder last van klonten in je beslag.
3. Smelt de vegan chocolade in een pannetje en voeg de plantaardige melk toe. Voeg daarna alle andere natte ingrediënten toe: de olie, azijn en vanille-aroma.
4. Doe alles in een kom en voeg daarna een voor een de rest van de (droge) ingrediënten voor de taart toe.
5. Mix alles goed door elkaar totdat je een glad beslag hebt.
6. Doe het beslag in de twee taartvormen en bak de taarten 35 minuten in de oven.
7. Haal de vegan taart de oven en laat goed afkoelen, het liefst 15 tot 20 minuten in de koelkast.
8. Maak ondertussen het glazuur. Zeef de droge delen. Neem een kom en doe hierin de droge ingrediënten, voeg de vanille-aroma toe en de vegan melk. Te dik? Voeg wat extra melk toe. Te dun? Voeg een schepje cacao toe.
9. Haal de vegan taart uit de koelkast en smeer de gehele taart in. Leg daarna op een bord/schaal.
10. Garneer de vegan taart met vlokken of fruit naar keuze. Eet smakelijk!