Gouden tip: oliebollen maken uit de airfryer doe je zo
Oliebollen is het enige eten wat er dezer dagen op ons menu staat. Misschien niet echt gezond, maar het hoort nou eenmaal bij deze tijd van het jaar (toch?). Wist je dat je deze heerlijke snacks trouwens zelf ook handig (en gezonder) kunt maken in je eigen geliefde airfryer? Oliebollen maken uit de airfryer doe je zo!
Lees ook: 11 soorten eten die je nog hongeriger maken
Zelf oliebollen maken uit de airfryer: handige tips
Oud&Nieuw is dé tijd van het jaar waarop we mogen genieten van al het lekkers. Hoe handig als je zelf gewoon een stuk of tachtig oliebollen in huis hebt voor als je geen zin hebt om naar de oliebollenbakker in het dorp te gaan? Met dit makkelijke recept heb je er geen tachtig, maar wel twintig (moet genoeg zijn toch?) en heb je die oliebollen zo gefikst. Ook bevroren oliebollen opwarmen in de airfryer werkt perfect voor een paar weken later!
Dit heb je nodig voor oliebollen uit de airfryer:
- 300 milliliter halfvolle melk
- 7 gram gedroogd gist
- 1 eetlepel kristalsuiker
- 750 gram bloem
- Een halve theelepel zout
- 1 citroen
- 1 middelgroot ei
- 300 milliliter bruisend mineraalwater
- 35 gram poedersuiker
- 2 eetlepels olijfolie-spray
- Een mixer met deeghaken
- Een schone theedoek
- Ijsbolletjeslepel
- Een airfryer
Recept voor oliebollen uit de airfryer
1. Verwarm als eerste de melk in een steelpannetje tot het lauwwarm is. Voeg dan de gist en suiker toe, zet het vuur uit en laat het 10 minuten staan tot het een beetje begint te schuimen.
2. Zeeft dan in een grote kom 700 gram bloem met het zout. Maak de citroen goed schoon en rasp de gele schil. Roer deze dan door de bloem heen. Doe dan het ei er ook nog bij en voeg al kloppend met de mixer het melkmengsel toe.
3. Blijf vervolgens roeren en voeg op een rustige manier het bruiswater toe. Klop dit net zolang tot het een egaal beslag is, dat lijkt op een pannenkoekenbeslag en brooddeeg. Dek dit af met een schone, maar vochtige theedoek en laat het op een warme plek voor 60 minuten rijzen. Roer het na het rijzen door met een lepel.
4. Roer dan de overige bloem en poedersuiker door elkaar en maak de ijsscheplepel nat. Schep het deeg eruit, zoals je een ijsje zou scheppen. Laat dan het beslag voorzichtig in het bloemmengsel vallen en wentel alle oliebollen daar doorheen.
5. Dan kun je de airfryer voorverwarmen op 200 graden celsius en spray je het mandje in met de olijfolie. De gemaakte bollen leg je in het mandje en spray je ook een klein beetje in. Bak ze dan voor ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar. Keer ze halverwege een keertje om.
Haal dan de oliebollen uit de airfryer, bestrooi het (als je wil) met de overige poedersuiker en klaar is kees. Eet smakelijk!
Lees ook: Om je vingers bij af te likken: 8 keer hapjes voor een vega borrelplank