Vegan kerst snacks: 5 gerechtjes om van te smullen
Je hebt vegetariërs, maar ook veganisten. Anno nu wil je natuurlijk met iedereen rekening houden tijdens het kerstdiner. Zoek je nog lekkere vegan kerst snacks voor op de borrelplank? Met deze vijf lekkere hapjes scoor je punten bij je familie en vrienden.
Lees ook: Deze heerlijke vegan gingerbread koekjes moet je proberen
Vegan kerst snack: Tostini's met kruidenboter (7-8 stuks)
Iets wat een vegan nóóit wil horen: "Huh, maar dat (in dit geval de kruidenboter) kan jij toch niet eten?" Nee, de 'standaard' kruidenboter in de supermarkt niet inderdaad, maar wel zelfgemaakte kruidenboter! DeGroeneMeisjes leggen je uit hoe in onderstaand recept.
Dit heb je nodig
- Pijnboompitten
- 1 ciabattabrood
Voor de kruidenboter:
- 1 theelepel citroensap
- 100 gram plantaardige boter (op kamertemperatuur)
- Rasp van halve citroen
- 1 teentje knoflook (fijngesneden)
- 3 eetlepels (verse) peterselie (fijngehakt)
- 1 eetlepel verse basilicum (fijngehakt)
- 1 eetlepel (verse) salie (fijngehakt)
- Peper (en zout, als je ongezouten boter gebruikt)
Voor de paddenstoelen mix:
- 200 gram paddenstoelen (mix van kastanjechampignons, shii-take en oesterzwammen)
- 1 eetlepel tijm
- 1 eetlepel olijfolie
- Scheutje wijn
- Peper en zout
Hoe maak je tostini’s met kruidenboter?
- Bak het ciabattabrood af volgens de aanwijzingen, die op de verpakking staan.
- Gooi alle ingrediënten voor de kruidenboter in een mengkom. Mix dit vervolgens door elkaar en zet het apart in de koelkast.
- Snijd nu de paddenstoelen in plakjes. Verwarm daarna de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de paddenstoelen voor vijf minuten.
- Voeg dan de tijm toe en bak het twee minuten mee. Daarna voeg je het scheutje wijn toe. Laat dit koken tot het vocht weg is. Breng alles op smaak met wat peper en zout.
- Haal de ciabatta erbij en snijd het brood in plakken. Smeer wat kruidenboter op de broodjes en maak het af met de gebakken paddenstoelen, pijnboompitten en verse basilicum. Eet smakelijk!
Vegan kerst snack: Gevulde aardappelkoekjes
Deze vegan kerst snack doet het hoogstwaarschijnlijk goed tijdens het kerstdiner! De gevulde aardappelkoekjes van MitusMeatlessFood zijn niet alleen lekker, maar zien er ook leuk uit. Je kunt de koekjes alleen maken, maar met z'n tweeën is leuker én makkelijker! In je eentje ben je mogelijk een uur bezig.
Dit heb je nodig
- 1 kilo gekookte aardappelen
- 80 gram rijstmeel (tarwe- of speltbloem kan ook, je gebruikt dan wel minder meel. In dat geval begin je met 40 gram)
- 1,5 theelepel zout
- 1,5 theelepel knoflookpoeder
- 0,5 theelepel zwarte peper
- Snufje nootmuskaat
- 180 gram champignons (fijngehakt)
- (Verse) rozemarijn (of peterselie)
- Balsamicoazijn voor de champignons (kan ook met ketjap of peper en zout)
- Geraspte kaas
Hoe maak je gevulde aardappelkoekjes?
- Schil de aardappelen en kook ze binnen 12 tot 15 minuten gaar.
- Maak nu de aardappelpuree met een stamper. Meng hier ook de rijstmeel (of tarwe- of speltbloem), zwarte peper, zout, knoflookpoeder en het snufje nootmuskaat doorheen.
- Pureer het mengsel tot een deeg. No worries als dit niet exact hetzelfde is als ‘normaal’ deeg. Zorg er in ieder geval voor dat je het pureedeeg tot een vaste vorm kunt kneden.
- Hak de champignons in kleine stukjes en bak dit in een pan met de balsamicoazijn (of ketjap, peper en zout). Voeg later ook de rozemarijn (of peterselie) toe.
- Leg de gebakken champignons in een kom, net als de geraspte kaas. Leg daarnaast een vel bakpapier klaar voor de koekjes.
- Pak met een eetlepel wat puree en leg dit in je hand. Kneed de puree tot een plat rondje, waarna je dit op het bakpapier legt. Doe dit totdat het puree op is (of het bakpapier vol).
- Nu druk je zachtjes met de achterkant van de lepel in het geknede rondje. Er ontstaat een klein kuiltje. Vul deze met de geraspte kaas en champignons. Pak een ander gekneed rondje en leg dit bovenop het rondje met vulling. Druk het een beetje aan, waardoor de vulling in beide deegkanten verdwijnt.
- Kneed het geheel voorzichtig tot een koekje. De zijkanten moeten zo rond mogelijk zijn. Herhaal dit vervolgens tot je alle deeg hebt gebruikt.
- Verhit nu wat olie of plantaardige margarine in een koekenpan. Bak hierin de aardappelkoekjes mooi lichtbruin aan elke zijde. Dit duurt ongeveer twee minuten per kant. Enjoy!
Vegan kerst snack: Avocado bladerdeeghapjes (12 stuks)
Zoek je een makkelijke vegan kerst snack met avocado? Misschien is dit recept van Tante Fanny iets voor jou! Je staat er geen uren voor in de keuken, hoogstens twintig minuten. Nog genoeg tijd daarna voor je kerstkapsel en -outfit!
Dit heb je nodig
- 270 gram bladerdeeg (Tante Fanny bladerdeegrol)
- 1 bakje naturel humus
- Halve rode paprika
- 1 rijpe avocado
- Paar druppels citroensap
- Half bosje koriander (fijngesneden)
- 1 theelepel paprikapoeder
- Zout en peper
- Olijfolie
- Muffinvorm
Hoe maak je avocado bladerdeeghapjes?
- Verwarm allereerst de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). Bereid ondertussen het kant-en-klare deeg volgens de instructies op de verpakking.
- Snijd ook alvast de halve paprika en avocado in stukjes. Zet dit samen met de koriander, paprikapoeder en citroensap apart.
- Leg bakpapier op een bakplaat en rol het deeg hier op uit. Snijd met een mes of pizzasnijder het deeg in twaalf gelijke vierkantjes.
- Vet de muffinvorm in en leg hier de twaalf vierkantjes in. Zorg dat de puntjes omhoog staan. Druk het deeg iets aan.
- Vul de bakjes nu met 1 eetlepel humus, paprika en avocado. Breng ze vervolgens allemaal op smaak met wat citroensap, olijfolie, paprikapoeder, zout en peper.
- Bestrijk daarna de uitstekende randjes deeg met olijfolie, voordat je ze in de oven zet.
- Bak de bladerdeeghapjes af in ongeveer 20 minuten. Zorg dat ze goudbruin zijn.
- Serveer de vegan snacks met de koriander.
Vegan kerst snack: Spicy druiven (8 schaaltjes)
Deze vegan kerst snack is niet geschikt voor iedereen! Je moet wel van pittig eten houden. Anders is de kans groot dat je in brand vliegt. Wil je het kerstrecept van TasteOfHome proberen? Zorg dan dat je minstens twaalf uur van tevoren begint.
Wat heb je nodig?
- 100 gram suiker
- 100 gram witte azijn
- 100 gram appelazijn
- 1 gele peper
- 2 Jalapeño pepers
- 1 rode peper
- 4 kaneelstokjes
- 5 cm gemberwortel
- +/- 4 theelepels korianderzaad
- +/- 3 druppels chilisaus
- +/- 600 gram (pitloze) groene druiven
- +/- 600 gram pitloze rode druiven
Hoe maak je spicy druiven?
- Voeg alle ingrediënten (behalve de druiven) toe aan een sauspan. Breng dit mengsel aan de kook.
- Zet het vuur lager en laat het mengsel 3 tot 5 minuten sudderen. Zorg dat de suiker is verdwenen.
- Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen.
- Doe nu de druiven in een grote schaal. Giet hier je spicy mengsel overheen en zet het afgedekt in de koelkast voor ten minste twaalf uur.
Vegan kerst snack: Gevulde wraps (4 stuks)
Deze gevulde wraps van LeukeGeit zijn niet alleen heerlijk voor de lunch, maar ook zeker geschikt als vegan kerst snack. Een kleine, hartige snack die zorgt voor een feestje op tafel!
Dit heb je nodig
- 1 bakje hüttenkäse (200 gram)
- 4 grote wraps
- 4 eieren
- 3 tomaten
- 1 avocado
- Citroensap (van een halve citroen)
- 1 bosje peterselie
- Zout en peper
Hoe maak je gevulde wraps?
- Snijd allereerst de tomaten en avocado in kleine blokjes. Gooi dit in een kom en meng het met de citroensap. Breng alles op smaak met peper, zout en fijngehakte peterselie.
- Verwarm kort de wraps. Bak daarna de eieren in dezelfde pan.
- Nu ga je de wraps opvullen! Leg eerst een gebakken ei in het midden van de wrap. Verdeel dan een kwart van het groene salsamengsel erover en top het af met de kruimelige hüttenkäse. Doe dit bij alle wraps.
- Rol de wraps nu op en snijd ze ieder in zes tot acht stukjes. Serveer ze!