5 x perfecte oven voorgerechten voor het kerstdiner
De feestdagen draaien om gezelligheid, eten, eten en nog eens eten. Natuurlijk wil je tijdens het samenzijn niet alleen maar in de keuken staan. Speciaal daarvoor hebben wij een lijstje met vijf oven voorgerechten met weinig bereidingstijd. Zo kan je gezellig aan tafel zitten met je gasten!
Simpele gerechten
Kerstmis draait vooral om het samenzijn met familie en vrienden. Uiteraard hoort daar ook lekker eten bij, en het liefst pakken we groots uit. Enige minpuntje is dat je nauwelijks aan tafel zit, vooral je jezelf gekroond hebt tot chef. Alleen maar in de keuken staan haalt het hele idee van gezellig samen zijn er wel vanaf, en vergeet ook niet de lading stress die erbij komt. Speciaal daarvoor hebben wij 5 voorgerechten uitgeschreven die lekker en makkelijk te maken zijn. Leg alles van te voren klaar en stop het in de oven, dan kan jezelf ook nog gezellig aan tafel zitten.
Kaas Kerstboom
Ingrediënten:
- Voorverpakte pizzadeeg
- 1 ei
- Mozzarella bolletjes
- Gesmolten roomboter
- 150 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 1 eetlepel basilicum
- 1 eetlepel peterselie
- 1 eetlepel rozemarijn
- Tomatensaus
Stappen:
- Verhit de oven voor op 230 graden. Leg een grote bakplaat met bakpapier alvast klaar.
- Strooi een handjevol bloem over het aanrecht en rol het pizzadeeg lichtelijk uit. Snijd het bladerdeeg in 5 x 5 cm vierkantjes. Haal er ongeveer 33 vierkantjes uit.
- Wikkel een bladerdeeg vierkantje om een bolletje mozzarella. Rol het deeg door je hand zodat er een stevige, gesloten bol ontstaat. Herhaal dit met alle bladerdeegvierkantjes.
- Leg vervolgens alle deegbolletjes met de naad naar beneden om een grote bakplaat. Plaats de bolletjes zo dat er de vorm van een kerstboom ontstaat. De bolletjes moeten tegen elkaar aan.
- Bestrijk de kerstboom met het ei en bak 15 – 20 minuten in de oven tot goudbruin.
- Doe ondertussen de kruiden en Parmezaanse kaas bij de gesmolten boter. Als de kerstboom uit de oven is bestrijk de boom met de kruidenboter en serveer de tomatensaus er warm bij.
Cranberry brie hapjes:
(Bij dit gerecht benodigd je een muffin bakvorm)
Ingrediënten:
- 1 rol vers bladerdeeg
- 230 gram brie
- Cranberry saus
- Pecannoten
- Verse rozemarijn
Stappen:
- Verhit de oven voor op 190 graden. Vet de muffin bakvorm in met boter. Rol het bladerdeeg uit en stop de randjes in. Snijd het bladerdeeg in 24 vierkantjes. Plaats de vierkantjes in de muffin bakvorm.
- Snijd de brie in kleine stukjes en verdeel de brie vervolgens over het bladerdeeg. Top het af met een eetlepel cranberry saus.
- Snijd de pecannoten grof en voeg dit toe aan de cranberry brie hapjes. Plaats boven op de hapjes een klein steeltje rozemarijn.
- Bak tot het bladerdeeg goudbruin is, dit duurt ongeveer 15 minuten.
Beef wellington hapjes:
Ingrediënten:
- 1 eetlepel Olijfolie
- Ontdooit bladerdeeg
- 910 gram ossenhaas
- 1 eetlepel roomboter
- 200 gram kastanjechampignons
- 2 sjalot
- 1 eetlepel rozemarijn
- 4 eetlepels Dijonmosterd
- 1 ei
- Zout
- Zwarte peper
Stappen:
- Verhit de oven voor op 200 graden. Leg twee grote bakplaten klaar met bakpapier erop. Ontdooi het bladerdeeg.
- Verhit 1 eetlepel olie in een pan op middelhoog vuur. Dep de ossenhaas droog met keukenpapier. Kruid het vlees met peper en zout naar smaak. Schroei het vlees aan alle kanten dicht in de pan. Doe dit voor ongeveer 2-3 minuten, tot de buitenkant bruin is. Haal de ossenhaas uit de pan en laat het vlees rusten. Maak de pan schoon met een keukenpapiertje.
- Snijd de champignons in kleine stukjes en snipper de sjalot en rozemarijn. Verhit de pan met 1 eetlepel roomboter. Voeg de champignons en sjalot toe en fruit 4 – 5 minuten. Bestrooi met peper en zout. Voeg de rozemarijn toe en haal de pan van het vuur.
- Snijd het bladerdeeg als een kruis doormidden, zo krijg je kleine vierkantjes. Zorg dat je ongeveer 16 vierkantjes krijgt. Snijd de ossenhaas in kleine blokjes en leg deze op een bladerdeegvierkantje. Schep een theelepel mosterd op het vlees en top af met een eetlepel van het champignon mengsel. Leg vervolgens een leeg bladerdeeg vierkantje op de inhoud en druk de zijkanten aan met een vork. Bestrijk de hapjes met een geklutst ei. Bak de hapjes 14-16 minuten of tot het bladerdeeg goudbruin is. Garneer met de stokjes van de rozemarijn voor het serveren.
Gevulde champignons met jalapeños:
Ingrediënten;
- 20 middelgrote champignons
- 250 gram roomkaas
- Geraspte kaas (naar eigen smaak)
- 8 plakken bacon
- 1 jalapeño
- 2 tenen knoflook
- Zout
- Zwarte peper
- Bieslook
Stappen:
- Verhit de oven voor op 200 graden. Verwijder de stam van de champignons. Bak de bacon krokant en snijd vervolgens in kleine stukjes. Snipper de knoflook, bieslook en jalapeño.
- In een grote kom meng de roomkaas, cheddar, bacon, jalapeño en knoflook en bestrooi met peper en zout naar smaak.
- Gebruik een eetlepel om het mengsel in de champignons te stoppen. Verdeel de gevulde champignons over een bakplaat.
- Top de gevulde champignons af met de geraspte kaas. Bak de champignons voor ongeveer 25 minuten.
- Garneer de champignons met de bieslook.
Dadels met spek
Ingrediënten:
- 24 grote Medjoul dadels zonder pit
- 100 gram geitenkaas
- 12 plakjes bacon
- 4 eetlepels ahornsiroop
- Rode pepervlokken (naar smaak)
- 1 eetlepel rozemarijn
- Zwarte peper
Stappen:
- Verhit de oven voor op 200 graden. Leg een bakplaat met bakpapier klaar. Als je een rooster voor op je bakplaat hebt leg deze erop.
- Snijd de dadels in de lengte doormidden, let op dat je het niet helemaal doorsnijdt. Stop een klein beetje verkruimeld geitenkaas in de dadel. Snijd de bacon ook in de lengte doormidden en wikkel deze om de dadel. Zorg ervoor dat de uiteinden van de bacon tegen elkaar komen aan de onderkant van de dadel.
- Plaats de dadels met de naad naar beneden op de bakplaat. Bak de dadels tot het vet van de bacon begint te lekken. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
- Mix ondertussen in een kleine kom de ahornsiroop, rode peper (naar smaak), rozemarijn en zwarte peper samen. Smeer de siroop over de dadels.
- Zet de dadels terug in de oven als de siroop erop zit. Bak de dadels tot de bacon krokant is geworden. Dit duurt 15 tot 20 minuten.