Voel jij je lichamelijk niet lekker? Grote kans dat je één van deze 4 tekorten hebt
Wij vrouwen hebben het vaak ontzettend druk: werk, het huishouden en eventuele kinderen krijgen een hoop aandacht. We eisen een hoop van onszelf met als gevolg dat we vaak te weinig rusten en ongezond en minder gevarieerd gaan eten. We voelen ons door de drukte niet alleen mentaal minder goed maar er kunnen ook lichamelijke klachten ontstaan. Goed voor jezelf zorgen is dus super belangrijk.
Eén van de aspecten waar je op zou moeten letten, is of je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Er zijn vier dingen waar wij vrouwen vaak een tekort aan hebben die we hier even onder de loep nemen. Herken je de symptomen? Pas dan je eetgewoontes aan of ga supplementen slikken om het tekort weg te nemen.
1. IJzer
Wist je dat vrouwen dubbel zoveel ijzer nodig hebben als mannen vanaf het begin van hun menstruatie tot aan de menopauze? Ook wanneer je zwanger bent, heb je een hogere ijzerbehoefte om de baby goed te laten groeien. Helaas heeft ongeveer de helft van de zwangere vrouwen een tekort aan ijzer. Wanneer je te weinig ijzer binnenkrijgt, kun je last hebben van vermoeidheid, haaruitval, rusteloze benen, hartkloppingen en bleek zien. Je hebt zelfs kans op bloedarmoede als je voor een te lange tijd een ijzertekort hebt - bijvoorbeeld door heftige menstruaties of een verkeerd voedingspatroon. Je vaat- en immuunsysteem hebben ijzer nodig om goed te kunnen functioneren en daarnaast zorgt deze voedingsstof ervoor dat hemoglobine wordt aangemaakt - dit is een onderdeel van rode bloedcellen. Die rode bloedcellen vervoeren zuurstof door jouw lichaam wat ervoor moet zorgen dat je voldoende energie hebt om de dag door te komen. IJzer zit niet alleen in vlees, vis en gevogelte - dit type ijzer heet heemijzer - maar ook in plantaardige voeding zoals noten en broccoli en dan heet het non-heemijzer. Helaas wordt non-heemijzer minder goed opgenomen door het lichaam waardoor je er meer van moet binnenkrijgen zodat je voldoende ijzer in je lichaam hebt. Vitamine C kan helpen om je ijzerabsorptie te verhogen dus wanneer je plantaardig eet, is het slim om lekker veel producten met dit type vitamine te eten. Wil je ijzersupplementen gaan slikken? Overleg dan altijd even met de huisarts en let goed op de dosering: te veel ijzer wordt opgeslagen in je organen waardoor je een grotere kans hebt op bijvoorbeeld een leverziekte.
2. B12
Vitamine B12 is een lastige voedingsstof omdat het iets is wat het lichaam niet zelf kan aanmaken, de helft van de bevolking onvoldoende voorraad heeft in het lichaam van B12 én het zo belangrijk is voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en een juiste energiebalans. Te weinig vitamine B12 zorgt voor - je voelt 'm al aankomen - vermoeidheid, vergeetachtigheid én je kunt je er zelfs angstiger door voelen. Bij een tekort aan B12 worden je hersenen aangetast met als gevolg geheugenverlies. Dat wil je niet. Je kunt het voorkomen door voldoende dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel te eten. Wanneer je vegetarisch bent of zelfs veganistisch, is het slim om standaard B12 bij te slikken in de vorm van supplementen.
3. Calcium
Waarschijnlijk weet je wel waarom calcium zo belangrijk is: het zorgt ervoor dat je skelet sterk en gezond is maar zet daarnaast ook nog verschillende systemen in het lichaam aan het werk. Een kwart van de vrouwen krijgt te weinig calcium binnen - vooral vrouwen in de menopauze hebben een tekort omdat zij het minder makkelijk opnemen. Je vindt calcium in zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas maar wist je ook dat je het in groene groenten zoals spinazie, broccoli en boerenkool kan vinden en noten en peulvruchten? Vitamine D zorgt ervoor dat calcium goed door het lichaam wordt opgenomen dus let erop dat je hiervan ook voldoende binnenkrijgt. Wanneer het jou onmogelijk lijkt om voldoende calcium middels voedingsstoffen binnen te krijgen, is het slim om een supplement te slikken. Belangrijk is dat je de benodigde dosering niet overschrijdt want dan kan je last krijgen van nierstenen en problemen bij je maag en darmen.
4. Magnesium
Enig idee waar magnesium voor nodig is? Nou, een hoop! Spieren en zenuwen kunnen zich er beter door ontspannen, het helpt bij het opbouwen van spieren en botten én het is nodig voor de aanmaak van hormonen. En, als je te weinig magnesium binnenkrijgt, kan je minder zin in seks hebben, last van koude handen en voeten krijgen en van gespannen spieren en spierkrampen. Vrouwen met een tekort aan magnesium hebben bovendien meer menstruatiepijn en PMS-klachten. Magnesium vind je in avocado's, rauwe cacao, bananen, noten, pitten, zaden en peulvruchten. Als je zeker wilt zijn dat je genoeg magnesium binnenkrijgt, kun je magnesiumsupplementen nemen. Handig om te weten: magnesium en calcium hebben elkaar nodig voor een goede werking.