Opmerkingen die non-binaire personen écht niet meer willen horen
Iemand die non-binair is, identificeert zich niet volledig als vrouw of man, voelt zich zowel mannelijk als vrouwelijk óf voelt zich juist geen van beide. Helaas zijn er nog steeds mensen die het niet begrijpen of niet willen begrijpen. Dat leidt tot allerlei vooroordelen en opmerkingen die non-binaire mensen al te vaak hebben gehoord. Wij zetten er een paar op een rijtje.
Lees ook: 6 misverstanden over biseksualiteit
Non-binair zijn
Non-binair zijn is niets nieuws, hoewel het de laatste tijd pas meer naar voren komt. Zo ook in Sex Education, waarin Dua Saleh een beeld schetst van het leven van een non-binair persoon. Daar wordt hun personage Cal Bowman, die ook non-binair is, bijvoorbeeld gediscrimineerd op school. Zeker het kijken waard als je een beter beeld wilt krijgen van non-binair zijn.
“Je ziet er helemaal niet non-binair uit!”
Newsflash: kleren en uiterlijk bepalen niet hoe iemand zich voelt of identificeert. Daarmee bedoelen we dat er niet zoiets is als ‘er non-binair uitzien’. Je hoeft niet bepaalde kleren te dragen om man of vrouw te zijn.
“Oh, dus je gebruikt alleen maar die/hen als voornaamwoord?”
Velen denken dat non-binaire personen alleen maar die/hen voornaamwoorden gebruiken. Dat is echter totaal niet zo. Sommige mensen geven de voorkeur aan zij/haar, of bijvoorbeeld ook hij/hen. Wil je safe zitten? Vraag dan netjes aan iemand wat diegenes voornaamwoorden zijn, zodat je zeker weet dat je diegene juist aanspreekt.
“Non-binair zijn bestaat niet, dat is gewoon een trend.”
Het is geen fase, het is geen ‘persoonlijkheidstrekje’. Het is een identiteit die al veel langer bestaat dan velen zich beseffen. Dat je het niet begrijpt, betekent niet dat je het mag afdoen als iets dat niet bestaat. Dat is enorm respectloos en simpelweg fout.
“Maar je bent geboren als man/vrouw. Dat ben je dus gewoon.”
Again: nee. Hier geldt eigenlijk hetzelfde als bovenstaand punt. Daarnaast spreken we over sekse als we het hebben over waar je mee geboren bent. We spreken hier over een gender, waar jij je mee identificeert. Dat is niet zo zwartwit. Dat iemand geboren is met vrouwelijke genitaliën, betekent niet dat diegene zich ook identificeert als een vrouw.
“Maar die/hen is meervoud, dat kan toch niet in het Nederlands?!”
In het Engels gebruik je de vormen they/them en in Nederland vertaalt zich dat naar die/hen. We zijn niet zo snel geneigd om ‘die’ te gebruiken als we het over iemand hebben, en ‘hen’ is inderdaad meervoud. Dat neemt echter niet weg dat de veelvoorkomende voornaamwoorden die/hen zijn voor non-binaire personen. Misschien is het even wennen om meervoud te gebruiken als je het hebt over een persoon, maar even serieus: het is zó’n kleine moeite om de juiste voornaamwoorden te gebruiken.
“Ik probeer het, maar ik kan die/hen écht niet gebruiken. Het is gewoon te lastig!”
Serieus? Hoe denk je dat het voelt om continu misgendered te worden en met de verkeerde voornaamwoorden te worden aangesproken? Doe een klein beetje je best.
“Ugh, er komen steeds meer varianten bij. Vroeger was het allemaal veel makkelijker/Vroeger bestond dit allemaal niet.”
Ah, het eeuwenoude principe ‘ik zie het niet, dus het is er niet’. Vroeger werd homoseksualiteit ook gezien als iets nieuws, terwijl er ook toen al genoeg mensen waren die op hetzelfde geslacht vielen. Het is niet iets dat zomaar ontstaat of wordt besloten. Het is geen keuze, maar wie je bent. Dat je er niet bekend mee bent, betekent niet dat het niet al heel lang bestaat. We zien het nu misschien meer, omdat er meer ruimte voor wordt gemaakt. Mensen durven zich steeds meer te uiten en te laten zien wie zij zijn. Dat creëert herkenning en erkenning, en dat is juist heel mooi.
“Je doet dit alleen maar voor de aandacht/Je wilt je alleen maar speciaal voelen.”
Nee. Gewoon nee.
Beeld: iStock | Bronnen: transgenderzorg.be, everydayfeminism.com
Lees ook: Non-binair, genderfluid, cis: 11 belangrijke gendertermen en hun betekenissen