Missed abortion: hoe herken je het?

Zwanger door Jeanine

Tijdens een zwangerschap bekommer je je continu om de gezondheid van je kindje. Een miskraam is dan ook de ergste nachtmerrie van iedere ouder to be. Miskramen uiten zich echter niet altijd zoals we ze kennen. Een missed abortion, ook bekend als een missed miscarriage, kan namelijk ook voorkomen, waarbij de gebruikelijke signalen uitblijven. Wat houdt het eigenlijk in en hoe kun je het herkennen?

Missed abortion

Lees ook: Wat zeg je tegen iemand die een miskraam heeft gehad?

Wat is een missed abortion?

Bloedverlies gepaard met heftige krampen of een zeurderige pijn in je buik: tijdens een zwangerschap weet je precies welke signalen een miskraam zouden kunnen aanduiden. Maar wat als die signalen er helemaal niet zijn? Dat is het geval bij een missed abortion. De foetus leeft niet meer, maar bevindt zich nog wel in je baarmoeder. De signalen die normaal gesproken komen kijken bij een miskraam, blijven in dit geval echter uit of zijn veel minder aanwezig. Het wordt daarom ook wel de ‘missed miscarriage’ of ‘silent miscarriage’ genoemd: een miskraam waarbij je niet door hebt dat het gebeurt of al is gebeurd.

Zo herken je het

Omdat de signalen bij deze soort vrij ‘subtiel’ zijn, kan het zijn dat je niet in de gaten hebt dat je een miskraam hebt. Het kan zelfs zijn dat je helemaal geen symptomen hebt. De miskraam wordt dan vaak ontdekt tijdens de echo, die plaatsvindt als je acht tot elf weken zwanger bent. De volgende symptomen kunnen echter wel een aanduiding zijn van een missed miscarriage:

  • Afname van zwangerschapskwaaltjes. Ben je in het begin vaak misselijk geweest, was je erg moe of had je last van pijnlijke borsten en merk je dat dit nu opeens niet meer zo is? Dan kan het zijn dat de foetus is overleden. Dit verschilt echter per zwangerschap.
  • Pijn en/of krampen in je onderbuik, of juist een plotseling gebrek hieraan. Heb je normaal gesproken last van milde krampen en zijn die opeens weg? Of heb je juist van de ene op de andere dag veel meer krampen dan normaal? Dan kan er sprake zijn van een gemiste miskraam.
  • (Licht) vaginaal bloedverlies. Het hoeft niet altijd mis te zijn, maar bel in dit geval altijd je verloskundige.

Wat nu?

Heb je een echo gehad en is er sprake van een missed abortion? Dan kun je ervoor kiezen om de miskraam op te wekken. Dit kan worden gedaan met medicijnen of door middel van curettage. Kies je voor de eerste optie, dan wordt door middel van een medicijn ervoor gezorgd dat je baarmoedermond samentrekt en je weeën krijgt. Hierdoor wordt de foetus uitgedreven. Dit kan een tijdje duren. Bij curettage word je onder verdoving of narcose gebracht en wordt de baarmoeder leeggemaakt. Hierbij worden de foetus en het weefsel uit de baarmoeder gezogen. Beide opties komen met voor- en nadelen, dus bespreek het goed met je gynaecoloog.

Afwachten

Je kunt er ook voor kiezen om de miskraam af te wachten. Meestal vindt de miskraam vanzelf plaats en drijft je lichaam de foetus zelf uit. Wil je dus liever geen medicatie of curettage, dan kun je hier ook op wachten.

Groot verlies

Een miskraam is een emotionele en heftige ervaring, of het nou duidelijk plaatsvond of zich liet zien als een gemiste miskraam. Het kan fysiek erg zwaar zijn voor je lichaam, maar ook mentaal krijg je een behoorlijke klap te verwerken. Het is immers een groot verlies. Luister daarom goed naar je lichaam en geef jezelf vooral de tijd om het te verwerken. Praat erover, bijvoorbeeld met familie, vrienden, je partner, gynaecoloog of een therapeut. Zoek hulp als je merkt dat het te veel wordt, al is het alleen maar om het verdriet met een ander te kunnen delen.

Lees ook: Dit wist je nog niet over een miskraam