Eindelijk duidelijkheid. Moet een blaar doorprikken of juist niet?

Lichaam door Chloe

Heb je net je nieuwe schoenen ingelopen of op iets te oncomfortabele hakken gelopen? Dan krijg je al snel last van blaren. Heel vervelend, want ze kunnen behoorlijk veel pijn doen. Logisch dus dat je er zo snel mogelijk vanaf wilt. Maar hoe doe je dat dan? Moet je hem doorprikken of juist niet?

blaar doorprikkenLees ook: De vijf soorten buikpijn (+ oplossingen!)

Hoe ontstaat een blaar?

Voor alles geldt: voorkomen is beter dan genezen. Een blaar is vaak makkelijk te voorkomen met de juiste schoenen. Een blaar ontstaan door druk of wrijving op de huid en wordt meestal veroorzaakt door schoenen. Dan ontstaat er een blaasje met vocht, oftewel een blaar. Krijg jij snel blaren, ook als je de juiste schoenen draagt? Dan kunnen Anti0blaar pleisters of tape een uitkomst voor je zijn.

Doorprikken of niet?

Maar als die blaar er eenmaal zit, wat doe je dan? Je zou zeggen dat je door een blaar door te prikken er zo snel mogelijk vanaf bent, maar dit kan je in de meeste gevallen juist beter niet doen. In sommige gevallen is het wel beter, maar dat hangt af van de soort blaar. Bij een gesloten blaar is het beter om het lichaam zelf zijn werk te laten doen. Niet doorprikken dus en het geneest vanzelf. Hetzelfde geldt voor bloedblaren. Je kunt wel een blaarpleister gebruiken voor wat verlichting en om beschadiging te voorkomen. Is de blaar wel open, dan kan je hem in sommige gevallen wel doorprikken als je de kans loopt op infectie. Prik je hem door, doe het dan met een steriele naald en zorg ervoor dat je huid goed ontsmet is. 

Conclusie

Of je een blaar moet doorprikken hangt dus af van de situatie. In de meeste gevallen kan je er beter zo veel mogelijk vanaf blijven. Hoe verleidelijk het ook kan zijn, het is echt beter om het vanzelf te laten helen. En heb je een open blaar die je vanwege gevaar op infectie wel beter kan doorprikken? Doe dit dan altijd veilig om ontstekingen te voorkomen. Zo zal de genezing alleen maar langer duren. 

Lees ook: Zo weet je of een moedervlek gevaarlijk is of niet