De signalen van een gezonde menstruatiecyclus
Ongesteld zijn is voor de meeste mensen verreweg van een pretje. Krampen, lusteloos, vermoeidheid, een overall blegh-gevoel: iedere maand begint het feest weer. Tenminste, als je menstruatiecyclus een beetje regelmatig en gezond is. Maar waar kun je dat ook alweer aan herkennen? Wij zetten het op een rijtje.
Lees ook: '70 procent van Nederlandse vrouwen sport liever niet tijdens menstruatie'
Normale cyclus
Gebruik je geen anticonceptie (meer)? Dan kan het lonen om je menstruatiecyclus eens te leren kennen. De gemiddelde cyclus duurt rond de 28 dagen, maar dat kan per persoon verschillen. Wil je uitrekenen hoe lang jouw cyclus duurt? Dan begin je met tellen vanaf de dag dat je ongesteld wordt. Word jij bijvoorbeeld op 01 juni ongesteld en daarna weer op 03 juli? Dan heb je een cyclus van 32 dagen. Daar is overigens niets mis mee, want een cyclus tussen 21 en 35 dagen is heel normaal. Een gezonde cyclus herken je dus aan de volgende signalen:
- Je hebt een cyclus tussen 21 en 35 dagen.
- Je hebt een regelmatige cyclus; het aantal dagen van je cyclus is iedere maand hetzelfde.
- Je bent 1 tot 7 dagen ongesteld. Dat mag per maand iets verschillen.
- Het menstruatiebloed heeft een heldere, rode kleur en de hoeveelheid neemt na een paar dagen af.
Waarom is het belangrijk om te weten?
Misschien kan het je weinig schelen wanneer je ongesteld wordt. Toch zitten er voordelen aan als je weet hoe jouw cyclus in elkaar zit. Zo weet je precies hoe jouw lichaam werkt en kun je erop letten of er iets mis is. Kom je er bijvoorbeeld achter dat jouw cyclus standaard minder dan 21 dagen of meer dan 35 dagen is? Dan kan het verstandig zijn om een bezoekje te brengen aan de gynaecoloog. Probeer je zwanger te worden? Ook dan kan het handig zijn om je cyclus te kennen. Zo weet je beter wanneer je eisprong plaatsvindt en je vruchtbaar bent.
Klachten
Natuurlijk verschilt de menstruatie per persoon en is het voor de één heviger dan de ander. Maar geloof het of niet: heel veel bloedverlies of krampen die zo erg zijn dat je niet meer kunt functioneren, horen niet bij een gezonde menstruatiecyclus. Wijkt jouw cyclus dus af van bovenstaande punten of lig je maandelijks de hele week in foetushouding op de bank? Dan kan een bezoekje aan de huisarts of gynaecoloog zeker geen kwaad.
Lees ook: Menstruatie pijn: Oorzaken, symptomen en oplossingen