Babyuitzetlijst: dit zijn de dingen die je moet hebben als je een kindje verwacht
Wanneer je zwanger bent, komt er heel wat op je af. De babykamer moet worden ingericht en er moet van alles worden gekocht. En je ontdekt babyspullen waarvan je niet eens wist dat ze bestonden, laat staan hoe je ze gebruikt. Maar welke spulletjes heb je nou écht nodig naast de standaarddingen als een kinderwagen, autostoeltje, babybedje en commode? We vertellen je graag welke babyspulletjes echte musthaves zijn, zodat je goed voorbereid bent op de komst van je kindje.
Babykleertjes
Ooh, wat zijn ze schattig, al die kleine babykleertjes. Het is dan ook heel verleidelijk om meteen heel veel aan te schaffen. Maar omdat je van tevoren niet weet hoelang je baby in een bepaalde maat past, is dat niet per se verstandig. De meeste pasgeboren baby’s passen in maat 50. De verloskundige kan voelen en zien of je kindje gemiddeld is, of juist wat groter of kleiner. Als je kindje wat groter is, kun je beter voor maat 56 gaan. Wat kleiner, dan is maat 44 vaak beter. Het is aan te raden om 5 of 6 setjes kleding in de eerste maat aan te schaffen. Zo hoef je niet elke dag te wassen en heb je altijd schone kleding om je baby aan te trekken. Kies voor zachte boxpakjes, legginkjes, truitjes en vestjes van ademend materiaal, die je qua kleur fijn met elkaar kunt combineren. Twee of drie mutsjes mogen ook niet ontbreken op je babyuitzetlijst, net als lekker warme sokjes en slofjes. Rompers zijn ook onmisbaar. Voor je newborn zijn rompers met lange mouwen de beste keuze, welk seizoen het ook is. Overslagrompers zijn extra handig, omdat die je die niet over het hoofdje van je baby heen hoeft te trekken. Helemaal in het begin is dat heel fijn!
Voeding en verzorging
Qua beddengoed is het handig om 2 moltons, 2 lakentjes, 2 hoeslakentjes en 2 babydekentjes te kopen. Deze zijn allemaal in zowel wieg- als ledikantformaat verkrijgbaar, afhankelijk van het formaat bedje van je baby. Verder raden we aan om een stuk of 10 hydrofiele doeken aan te schaffen, want die kun je voor bijna alles gebruiken. Ook een badcape van hydrofiele stof is een aanrader. Ook een voedingskussen met 2 bijpassende hoezen zijn echte essentials, net als een aankleedkussen met 2 bijpassende hoezen. Want een ongelukje zit in een klein hoekje. Qua voeding heb je natuurlijk babyvoeding voor newborns en flesjes en nodig. Ook als je borstvoeding wilt gaan geven, is het aan te raden om er toch in ieder geval 2 aan te schaffen, omdat borstvoeding helaas niet altijd meteen lukt. Ook een fopspeen is een musthave, net als een flessenborstel waarmee je de flesje goed schoon kunt maken. Luiers in maat 0 en babydoekjes en een stapel monddoekjes of slabbetjes. Een manicuresetje heb je nodig om de nageltjes van je baby kort te houden, anders kan hij of zij zichzelf krabben. En natuurlijk een badje, badstandaard en een badthermometer, zodat je kunt checken of het badwater de juiste temperatuur heeft. Ook moet je 2 thermometers kopen, een voor je baby en één voor jezelf, voor het opmeten van jullie temperatuur. Pasgeboren baby’tjes kunnen zichzelf namelijk nog niet warm houden, dus is het heel belangrijk om zijn of haar lichaamstemperatuur goed in de gaten te houden.
Handig maar niet per se nodig
Spullen als luieremmers zijn niet per se nodig. Babyslaapzakjes ook niet, die gebruik je vaak nog niet in het begin en kun je altijd later nog kopen. Kruiken staan wel op de meeste babyuitzetlijstjes, maar als je kindje in de zomer geboren wordt zijn die vaak niet nodig. Er bestaan ook handige sterilisators, waarmee je speentjes en babyflesjes handig in de magnetron kunt steriliseren. Maar ook die is niet per se nodig. Al deze spullen kun je als je baby er eenmaal is nog heel makkelijk en snel bestellen als je ze toch mist. Zo voorkom je dat heel veel overbodige spullen in huis haalt die je nooit gaat gebruiken.