YUM! Zo maak je oliebollen met chocolade en salted caramel
Oud en nieuw komt steeds dichterbij… Het wordt weer tijd voor zelfgemaakte oliebollen. We zijn de standaard oliebollen met rozijnen of appel wel een keertje zat en hebben trek in iets nieuws. Tijd voor oliebollen met chocolade en salted caramel! Zo lekker hebben we het jaar nog nooit afgesloten.
Lees ook: 10x de mooiste glitter kleding voor Oud & Nieuw
Ingrediënten (vier personen)
- 200 g chocolate chips
- 750 ml melk
- 750 g bloem
- 2 eieren
- 40 g ongezouten roomboter
- 1,5 tot 2 l (zonnebloem)olie, voor het frituren
- 13 g gist
- 50 g donkere bastardsuiker
- Snufje zout
- Poedersuiker
- Kant-en-klare salted caramel
- Eventueel: grove zeezout
Zo maak je oliebollen met chocolade en salted caramel
- Verhit de melk in een steelpan tot deze lauwwarm is. Voeg de gist en de suiker toe en roer het even door.
- Meng in een grote kom de bloem en een snufje zout met de mixer.
- Pak een ander steelpannetje en smelt de boter hierin.
- Terwijl je blijft mixen giet je de lauwwarme melk voorzichtig in de kom met bloem. Voeg vervolgens ook de gesmolten boter en twee eieren toe.
- Meng de chocolate chips door het beslag heen.
- Verdeel het beslag over twee kommen. Dek het af met een vochtige theedoek en laat het 60 minuten staan om te rijzen.
- Is het beslag volledig gerezen? Verhit dan de olie tot ongeveer 160 graden in een frituurpan.
- Met twee losse lepels of een ijslepel kun je de oliebollen gaan maken. Dip de lepels even in de hete olie zodat het beslag niet gaat plakken. Schep daarna wat beslag op één van de lepels en laat het beslag in de olie zakken met behulp van de andere lepel. Let op: niet te veel oliebollen tegelijk, want dan zakt de temperatuur te ver naar beneden of overstroomt de pan.
- Haal de chocolade oliebollen wanneer ze mooi goudbruin zijn eruit en leg deze op een plank met een dubbele laag keukenpapier om uit te lekken.
- Daarna serveer je de chocolade oliebollen in een mooie schaal met poedersuiker. Zet er een kommetje met salted caramel ernaast om het af te maken. Vergeet het grove zeezout niet voor de liefhebbers.
YUM! Eetsmakelijk!
Lees ook: Zo vier je oud en nieuw coronaproof