Heftig: steeds meer Poolse vrouwen vluchten naar Nederland voor abortus

Zwanger door Jeanine

Een abortus plegen is niet niks. Toch mogen we in Nederland in onze handjes knijpen wat betreft onze wetgeving. Sinds 1984 is abortus hier legaal. Dat klinkt misschien kort, maar er zijn veel landen waar het nog steeds verboden is. Polen is daar één van. Enkele weken geleden werd de wet rondom abortus nog verder aangescherpt, waardoor Poolse vrouwen bijna geen mogelijkheid meer hebben tot het plegen van abortus. Met grote gevolgen…

Abortus Polen

Lees ook: Heftig! 1 op de 5 moeders zegt dat bij bevalling fouten zijn gemaakt

In strijd met grondwet

Het Constitutionele Hof in Polen besloot op 22 oktober dat een foetus alleen nog mag worden weggehaald als de zwangerschap levensbedreigend is. In het geval van verkrachting of incest is dit ook nog toegestaan. In andere gevallen mag dit niet meer, bijvoorbeeld bij onherstelbare gezondheidsschade. Dat is schokkend, vooral als je bedenkt dat dit in veel gevallen de reden is. Voorheen was het nog toegestaan, maar conservatieve parlementsleden vonden dat dit in strijd is met de grondwet en kregen daarin gelijk.

Verdrievoudiging

Poolse vrouwen zien nu geen andere uitweg meer dan de grens over te gaan voor een abortus. Velen van hen vluchten naar Nederland voor de procedure. Het Abortion Network Amsterdam gaf aan NOS aan dat er sprake is van een verdrievoudiging in hulpverzoeken. Zowel het laten weghalen van de foetus als de financiering, de reis en het verblijf worden via het ANA geregeld. Nederland speelt een grote rol hierin voor Poolse vrouwen, omdat abortus hier uitgevoerd mag worden tot en met 24 weken.

Schokkende gevolgen

Het verbod heeft ook andere, schokkendere gevolgen. Zo hebben veel vrouwen niet het geld of de middelen voor een abortus en nemen de touwtjes zelf in handen. Ze proberen de foetus zelf weg te halen, bijvoorbeeld met een kledinghanger, wat levensgevaarlijk is en vaak slecht afloopt. Steeds meer vrouwen gaan de straat op om te protesteren en te demonstreren tegen de aanscherping van het verbod. Het parlement heeft daardoor het daadwerkelijk ondertekenen al eens uitgesteld. Of het verbod ook echt wordt tegengehouden, kunnen we alleen maar afwachten.  

Bron: NOS / Beeld: iStock

Lees ook: Feit of fabel: tijdens je zwangerschap moet je eten voor twee