Zijn groene smoothies nou wel of niet ongezond?

Sport & gezondheid door Jeanine

Spinazie, boerenkool, avocado of zelfs komkommer: we zien op de redactie allerlei smoothie combinaties voorbijkomen. Sommige varianten zijn best lekker, maar zijn ze echt zo gezond? Of is het allemaal een fabel?


Lees ook: Kom je extra aan als je na 8 uur eet?

Regels en handvatten

Afvallen en gezond eten is niet altijd even makkelijk, dat weten we waarschijnlijk allemaal wel. Er lijken allerlei regels en handvatten bij te komen kijken, terwijl het in de basis vooral neerkomt op verantwoorde keuzes maken. Eén van die verantwoorde keuzes kan het drinken van smoothies zijn… of niet? Hoe zit dat nu eigenlijk?

Onzin

Voedingsdeskundige Carlo Kool has seen it all en houdt niet zo van de nonsense rondom afvallen. In zijn boek Afvallen is k*t vertelt hij je dan ook precies wat klopt en wat eigenlijk klinkklare onzin is. Zo kunnen groene smoothies echt wel gezond zijn, maar ligt het vooral aan wat voor smoothie je drinkt. Carlo: “In de winkel kun je van die smoothies vinden die voornamelijk uit appelsap of sinaasappelsap bestaan. Dat is in principe gewoon suikerwater met wat vitamine C. Geen goede keuze.”

Dat komt vooral doordat er meerdere (sinaas)appels worden gebruikt voor een glas. Het ligt eraan wat voor sinaasappels je gebruikt, maar in een glas sap van 250 milliliter zitten zo’n vier tot vijf stuks. Een sapje (of twee) drink je lekker weg bij het ontbijt, zonder dat je er echt iets van merkt. Als je daarentegen al die sinaasappels in hun geheel op zou eten, zou je al gauw verzadigd zijn. Want zeg nou zelf: lukt het jou om in één keer vijf sinaasappels op te eten, zonder vol te zitten?

Wel gezond?

Wat maakt een groene smoothie dan wel gezond? Als je normaal gesproken niet zo’n fan bent van groentes als courgette, spinazie of boerenkool, dan zijn smoothies de perfecte manier om toch een lading veggies binnen te krijgen. In combinatie met fruit en (plantaardige) melk proef je de groente vaak niet eens meer. Ideaal als je geen groenteliefhebber bent! Zit je nooit echt vol van een smoothie? Probeer dan eens te experimenteren met recepten en kies voor vullende ingrediënten. Gebruik bijvoorbeeld amandelmelk, twee handjes spinazie, een banaan en wat havermout.

Langzaam eten en drinken

Volgens Carlo is het ook belangrijk om de smoothie niet in één keer naar binnen te gooien. Langzaam eten zorgt er deels voor dat je verzadigd bent. Tik jij je groene sapje in een paar minuten weg? Probeer dan langzamer te drinken, of gebruik een lepel om er wat langer over te doen. Een gouden tip om toch het beste uit smoothies te halen!

Afvallen is k*t

Nieuwsgierig naar het boek van Carlo? Je kunt ‘m bestellen via Bol.com.

 

Lees ook: Why? Mensen drinken ‘s ochtends massaal bleekselderijsap