Zo zorg je ervoor dat je kindje broccoli gaat eten
De eerste hapjes aan je baby geven is heel spannend. Als ouder wacht je vol spanning af terwijl je kleintje allerlei smaken ontdekt: hoe zal zij of hij reageren? Sommige kleintjes zijn gelijk dol op verschillende groente en fruit, terwijl andere er niks van moeten weten. What to do als jij een kritische eter hebt? Lees hier hoe je je kleine kunt stimuleren om zoveel mogelijk te proeven. Ja, zelfs broccoli.
Het begint in de baarmoeder
Al voordat je kleintje is geboren, wordt het blootgesteld aan diverse smaken. Rond week 12 van de zwangerschap heeft een foetus al smaakpapillen ontwikkeld. Wat de moeder eet, heeft invloed op de smaak van het vruchtwater. Als je tijdens de zwangerschap gevarieerd hebt gegeten, dan is je baby dus al gewend aan verschillende smaken. Een newborn heeft duizenden smaakpapillen. Drie keer zoveel als volwassenen. Na tien jaar zijn er nog meer 500 en na dertig jaar blijven er 250 over. Vandaar dat volwassenen beter tegen pittig eten kunnen. Hoe ouder, hoe minder je proeft.
Beginnen met hapjes
Tussen de vier en zes maanden na de geboorte kan je baby beginnen met de eerste hapjes nemen. Je begint natuurlijk niet met een bord vol spaghetti bij zo'n kleintje. Je start met een paar lepels met fijn geprakte groente of fruit per dag, terwijl je daarnaast nog fles- of borstvoeding geeft. Zo kan een baby beetje bij beetje wennen aan nieuwe smaken en texturen. Voor zo'n kleintje is het namelijk een intense beleving. Wist je dat baby's smaken ervaren met alle zintuigen? Synesthesie heet dat. De zintuigen overlappen met elkaar, waardoor waarnemingen intenser worden beleefd. Daarom kan er zo heftig om nieuwe voeding worden gereageerd.
Kieskeurige eter? Geef niet op
Je hebt alles al geprobeerd en toch wilt je oogappeltje niet happen. Dat kan behoorlijk frusterend zijn, maar het is belangrijk om het zo veel mogelijk los te laten. Als jij gespannen bent, dan neemt je kindje dat over. Herhaling is key bij kieskeurige baby's. Vaak gaan we ervanuit dat ze het gewoon niet lekker vinden en dat nooit zullen vinden. Het is vooral een kwestie van wennen, hoewel je kleine natuurlijk haar of zijn voorkeuren ontwikkelt. Ook het 'verstoppen' van minder populaire smaken zoals broccoli in andere hapjes werkt niet. Zo went je baby er namelijk niet aan. Wat wel werkt is om hetzelfde afgekeurde voedsel steeds op een andere manier te bereiden.
Join the club
Natuurlijk is het makkelijker gezegd dan gedaan. Als je voor de zoveelste keer een jengelend kind in de hoge stoel hebt, zakt de moed je in de schoenen. Dat hoeft echter niet! Kersverse ouder of niet: elke moeder of vader kan wel wat tips & tricks gebruiken als het gaat om jonge kinderen en voeding.
Gelukkig is daar de Kleine Foodies Club van Ella's Kitchen. Je kent het merk van de knijpverpakkingen met de vrolijke kleurtjes en speelse letters. De Foodies Club is speciaal voor ouders die hun kindje kennis willen laten maken met zoveel mogelijk smaken. Als je je aanmeldt ontvang je het startpakket met Ella's Kitchen-producten, receptideeën en ander nieuws van de foodexperts. Daarbij krijg je ook zes mijlpaalkaarten waarmee je de gedenkwaardige momenten kan vastleggen. Hoe leuk is het voor the gram of de familie-chat?! De Kleine Foodies Club is geschikt voor kids van 0 tot 8 jaar, dus je kunt jaren deel uitmaken van de club.
De Kleine Foodies Club belooft van jouw kleine grut een echte foodie te maken!