Niet ongesteld geworden? Dit kunnen de redenen zijn
Soms laat de maandelijkse menstruatie het afweten en dat kan in sommige gevallen best frustrerend zijn. Het liefst zijn we het natuurlijk niet, denk aan die verschrikkelijke krampen, stemmingswisselingen en andere kwaaltjes, maar de kans is aanwezig dat er iets mis is wanneer je niet ongesteld bent geworden. De meesten zullen zich afvragen of ze misschien zwanger zijn, maar het kan ook andere oorzaken hebben.
Lees ook: Dit is de invloed van de pil op je smaak in mannen
1. Je kunt zwanger zijn
Er kunnen natuurlijk andere redenen zijn waarom je niet ongesteld bent geworden naast een zwangerschap, maar het kan nooit kwaad om voor de zekerheid een zwangerschapstest te doen. Je kunt zo'n test al doen wanneer je één dag overtijd bent.
2. Je hebt last van stress
Iedereen ervaart stress op een andere manier, maar fijn is het in ieder geval niet. Wanneer je last hebt van stress, kan dit de kans vergroten dat je (secundaire) amenorroe krijgt. Ame- wat? Ja, lastig woordje, maar amenorroe is wanneer je menstruatie uitblijft voor ongeveer 4-6 maanden. Indien je een zwangerschapswens hebt of het niet vertrouwt, wordt het aangeraden een bezoek te brengen aan de dokter.
Het ervaren van stress kan invloed hebben op jouw hypothalamus, een hersenweefsel dat vlak bij de hypofyse zit. Bij stress geven de hersenen een signaaltje aan de hypofyse wat ervoor zorgt dat je minder hormonen produceert - dit heeft effect op jouw eierstokken. De eierstokken produceren dus minder oestrogeen waardoor jouw menstruatie wegblijft. Minder stressen dus!
3. Veel gewichtsverlies
Veel gewichtsverlies of te veel trainen kan ook een stressvolle situatie zijn, dus hier gebeurt eigenlijk precies hetzelfde als bij stress. Je hersenen sturen een signaaltje en je eierstokken produceren weinig tot geen oestrogeen. Je lichaam vecht als het ware tegen een zwangerschap en je maandelijkse menstruatie is ineens foetsie. Gewichtsverlies - denk aan anorexia, boulimia nervosa maar ook overmatig trainen - kan dus ook een grote rol spelen bij het uitblijven van jouw menstruatie.
4. Vroege menopauze
Je zult het niet verwachten, want de menopauze begint vaak pas rond je vijftigste jaar, maar het gebeurt weleens dat vrouwen die jonger zijn al last hebben van de overgang. Dit hoeft overigens niet het geval bij jou te zijn, maar wanneer je denkt dat je in de overgang bent kun je dit herkennen aan (heftige) opvliegers, vaginale droogheid en nachten waarin je nat bent van het zweet. Gelukkig komt dit niet vaak voor, dus je hoeft je geen zorgen te maken als je van de bovenstaande kwaaltjes geen last hebt.
5. PCOS
Bij het Polycysteus ovarium syndroom zijn de hormonen oestrogeen, testosteron en progesteron uit balans. Hierdoor vindt jouw menstruatie niet altijd op het juiste moment plaats en kan het wat langer duren of wordt het overgeslagen. Tussen de 5% en 10% van de vrouwen heeft PCOS. Wanneer je zwanger wilt worden, kan dit heel vervelend zijn. Je bent verminderd vruchtbaar en hebt verhoogde kans op een miskraam. Heb je symptomen van PCOS? Praat hierover met je huisarts.
6. De schildklier
De schildklier is een belangrijk orgaan dat zorgt voor jouw stofwisseling en hormoonproductie. Wanneer je schildklier niet of anders werkt dan het zou moeten, kan dit effect hebben op jouw menstruatie omdat het de hormoonhuishouding verstoort. Je kunt dus ook door een verstoorde schildklierwerking last hebben van onregelmatige of uitblijvende menstruatie.
Lees ook: Bloody hell: zo krijg je menstruatievlekken uit je ondergoed