Even geen tampons of maandverband? Dit zijn 3 interessante alternatieven
In een leven gooi je ongeveer 10.000 tampons en maandverbanden weg. Heel veel dus! Niet alleen kan het hoog oplopen in de kosten, ook het milieu betaalt mee. Tampons en maandverband valt onder 'restafval': je kunt het dus niet recyclen. En ook al zie je het niet, in veel 'hygiëneproducten' zitten plastic en bleekmiddelen. Dat laatste is ook weer niet goed voor de poes. Dus: tijd om over te stappen op een duurzaam en vaginavriendelijker alternatief.
Lees ook: Waarom hipdips hartstikke normaal zijn
Alternatieven voor tampons en maandverband
Wist je dat toen je voor het eerst ongesteld werd en een maandverband ging gebruiken? Dat voelde zó raar. Alsof je een . Ook een tampon was eerst vreemd om te gebruiken, maar ook dat wende. Ook de alternatieven die we hieronder noemen zullen in het begin spannend en onwennig in gebruik zijn. Ben je bijvoorbeeld bang dat je door zult lekken? Probeer het tampon- of maandverband alternatief dan uit op vrije dag of thuiswerkdag. En - als het mogelijk - gebruik een extra maandverbandje om doorlekken te voorkomen.
1. Menstruatiecup
Deze heb je vast wel vaker voorbij zien komen. De menstruatiecup wordt door steeds meer vrouwen gebruikt. Het is erg gemakkelijk in gebruik. Je vouwt de cup samen en brengt hem zo diep mogelijk in. De menstruatiecup mag je 12 uur dragen. Bij een gemiddelde flow zou twee keer op een dag legen voldoende zijn. Als je hevig bloedt, zul je 'm twee uur kunnen dragen. Je verwijdert 'm door in de onderkant van de cup te knijpen - niet het steeltje! Dan leeg je 'm en breng je 'm opnieuw in.
De menstruatiecup is een zeer milieu- en budgetvriendelijk alternatief. Mits je 'm goed reinigt en bewaart, kun je de cup vijf tot tien jaar gebruiken. Je bespaart jezelf 100 tot wel 500 euro en 150 kilo afval. Applausje voor jezelf.
2. Menstruatie ondergoed
Het idee om te bloeden in een onderbroek en die na het wassen te hergebruiken, is op zijn zachts gezegd even wennen. Toch worden de zogeheten period panties de laatste jaren steeds populairder. Het menstruatie ondergoed bevat speciale vochtabsorberende en -vasthoudende laagjes zodat jij zorgeloos door het leven kunt. De meeste merken hebben verschilllende soorten broekjes: high-waisted, hipsters en strings. Hoe groter de panties, hoe meer vocht het kan vasthouden. Zo vervangt een high-waisted broekje zo'n vier tampons. Slim: menstruatie ondergoed kun je ook als extra safety net dragen naast tampons als je heel hevig menstrueert. Het is ook geschikt bij licht urineverlies, spotting en als je veel afscheiding hebt. Shoppen dus, die period panties!
3. Wasbaar maandverband
We horen je al denken: 'wasbaar maandverband... is dat niet onhygiënisch?' Integendeel! Wasbaar maandverband bevat geen chemische of giftige stoffen en is daarom veiliger voor je vagina en vulva. Als je het volgens de instructies wast, is er niks vies aan. De verbandjes gaan tot wel vijf jaar lang mee.
Lees ook: Niet ongesteld geworden? Dit kunnen de redenen zijn