5 makkelijke en hemelse risotto recepten
Een heerlijk hapje Italiaans eten wijst (bijna) niemand af. Risotto is een Noord-Italiaans eenpansgerecht dat makkelijk, snel én lekker is. Door de rijst in boullion te bakken en de heerlijkste ingrediënten daar aan toe te voegen tover je een magisch pannetje risotto op tafel waar iedereen van smult. Hieronder vind je 5 lekkere risotto recepten.
Lees ook: Zo blijft een geopende fles wijn langer goed
1. Tomatenrisotto met basilicum en mozzarella
Dit heb je nodig (voor 2 personen):
- 150 gram risottorijst
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
- Basilicum (vers)
- Droge witte wijn
- 2 eetlepels olijfolie
- 300 ml hete groentebouillon
- 50 gram parmazaanse kaas
- 250 gram cherrytomaatjes
- 350 ml tomatensaus
- 1 bolletje mozzarella of burrata
Dit moet je doen:
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper vervolgens de ui en de knoflook en fruit deze aan in een koekenpan. Voeg dan de risottorijst toe en bak deze 3 minuten mee. Blus de rijst vervolgens af met een scheutje droge witte wijn en wacht tot de rijst deze opneemt.
- Voeg vervolgens de tomatensaus en een soeplepel groentebouillon toe. Schep dit goed door en laat de risottorijst de bouillon goed opnemen. Leg ondertussen de cherrytomaatjes in een ovenschaal en besprenkel deze met wat olijfolie en een snufje peper en zout. Rooster de cherrytomaatjes voor ongeveer een kwartiertje in de oven.
- Zodra de eerste schep groentebouillon en de tomatensaus is opgenomen is het tijd voor een tweede schep bouillon. Laat dit 25 minuutjes koken en proef ondertussen of de risottorijst gaar is. De rijst is gaar zodra de bouillon is opgenomen en de rijst zacht van buiten is en een bite heeft aan de binnenkant.
- Schep de parmezaanse kaas door de risotto en voeg hier een paar blaadjes verse basilicum aan toe. Serveer op de borden met wat mozzarella of burrata, basilicumblaadjes en eventueel nog wat parmezaanse kaas. Eetsmakelijk!
2. Risotto met spinazie en pesto
Dit heb je nodig (voor 2 personen):
- 160 gram risottorijst
- 450 ml hete groentebouillon
- 3 handjes verse spinazie
- 35 gram pijnboompitjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 40 gram parmezaanse kaas
- 1 eetlepel citroensap
- Peper en zout
Dit moet je doen:
- Je kunt verse pesto uit de supermarkt halen, maar je kunt het ook zelf maken. Indien je pesto uit de supermarkt haalt heb je de pijnboompitjes, spinazie, olijfolie, parmezaanse kaas en citroensap niet nodig. Je maakt zelf de pesto door de ingrediënten voor de pesto in een foodprocessor of met een staafmixer te mixen tot een gladde pesto. Wanneer je de pesto te vast vindt, kun je nog wat olijfolie toevoegen.
- Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak de risottorijst tot deze een beetje glazig is. Voeg vervolgens een schep hete groentebouillon toe en blijf roeren tot de risottorijst deze heeft opgenomen. Blijf dit herhalen tot de rijst gaar is en de groentebouillon op is. Roer de pesto door de risotto. Voor wat extra's kun je bijvoorbeeld champignons of tomaatjes toevoegen. Serveerde risotto met parmezaanse kaas. Jum!
3. Risotto met courgette
Dit heb je nodig (voor 2 personen):
- 200 gram risottorijst
- Paar scheutjes olijfolie
- 1 ui
- 100 ml Italiaanse witte wijn
- 750 ml hete groentebouillon
- 50 gram parmezaanse kaas
- 2 courgettes
- Peper en zout
- 5 gram boter
Dit moet je doen:
- Snipper de ui, verwijder de pitjes uit de courgettes en snijd deze in kleine blokjes. Verwarm een scheutje olijfolie in een pan en fruit de ui ongeveer 2 minuten. Voeg vervolgens de risotto toe en laat de gefruite ui intrekken. Blus de risottorijst af met de Italiaanse witte wijn. Zodra de rijst deze heeft opgenomen, is het tijd voor de eerste schep groentebouillon. Laat de bouillon intrekken en voeg de volgende schep toe zodra de bouillon is opgenomen. Blijf dit herhalen tot de risottorijst gaar is en houd een klein beetje bouillon over.
- Bak ondertussen in een aparte koekenpan de blokjes courgette gaar met een scheutje olijfolie. Voeg wat peper en zout toe voor de smaak en voeg een klein schepje groentebouillon toe aan de courgetteblokjes. Hierdoor trekt de bouillon in de courgette en krijgt het een extra lekker smaakje. Wanneer de courgette gaar is, verdeel je de aantal blokjes in twee delen. Het eerste deel gaat door de risotto, het andere deel pureer je tot een courgettemengsel. Roer dit mengsel ook door de risotto.
- Voeg nog een beetje groentebouillon toe om er zeker van te zijn dat de risotto gaar is. Vervolgens voeg je de 5 gram boter toe en de parmezaanse kaas. Indien de risotto nog een beetje flauw is, kun je nog wat peper en zout toevoegen. Serveer de risotto met wat parmezaanse kaas en je bent klaar. Buon appetito!
4. Risotto met pompoen en geitenkaas
Dit heb je nodig (voor 2 personen):
- 200 gram risottorijst
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
- 1/2 pompoen
- 100 ml droge witte wijn
- 750 ml kippenbouillon
- 50 gram parmezaanse kaas
- Geitenkaas
- Peper en zout
- Verse peterselie
- Paar scheutjes olijfolie
Dit moet je doen:
- 'Schil' de pompoen en verwijder alle draden en zaden. Snijd vervolgens de pompoen in kleine blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Snipper de knoflook en de ui en verwarm de oven voor op 180 graden.
- Leg de pompoenstukjes vervolgens in een ovenschaal en besprenkel deze met olijfolie, peper en zout. Zet de pompoenstukjes 40 minuten in de oven. Wanneer de oven nog 10 minuten in de oven moet, begin je met de risotto.
- Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook ongeveer 2 minuten. Voeg vervolgens de risotto toe en blus de rijst na 2 minuten met de wijn. Laat de rijst de wijn opnemen en schep dan de eerste lepel bouillon toe aan de risottorijst. Als de eerste schep is opgenomen door de rijst, schep je er nog een lepel bouillon bij. Blijf dit herhalen tot de rijst gaar is.
- Haal na 40 minuten de pompoen uit de oven en pureer dit tot een glad mengsel. Schep de pompoensaus door de risotto, samen met de parmezaanse kaas en een snufje peper en zout. Serveer de risotto op een bord en verkruimel hier de geitenkaas over. Garneer de risotto met wat peterselie en dan heb je je pompoenrisotto.
5. Truffelrisotto
Dit heb je nodig (voor 2 personen):
- 160 gram risotto
- 1 ui
- 100 ml Italiaanse droge witte wijn
- 500 ml paddenstoelenbouillon
- 30 gram roomboter
- 30 gram parmezaanse kaas
- 1 theelepel truffeltapenade
- Verse peterselie
- Scheutje olijfolie
Dit moet je doen:
- Snipper de ui en fruit deze in een koekenpan met een scheutje olijfolie. Voeg vervolgens de risottorijst toe en bak deze kort mee tot de korreltjes glazig zijn. Blus de rijst af met de droge witte wijn en laat de rijst dit opnemen. Zodra de wijn is geabsorbeerd, voeg je de eerste lepel bouillon toe. Wanneer de risottorijst dit heeft opgenomen, voeg je de volgende lepel toe. Blijf dit herhalen tot de risottorijst gaar is.
- Meng de parmezaanse kaas en de boter door de risotto en voeg vervolgens de theelepel truffeltapenade toe. Roer dit goed door. Serveer de truffelrisotto op borden en garneer met wat peterselie en parmezaanse kaas. Eet smakelijk!
Lees ook: 5x koolhydraatarme borrelsnacks