Koffie-time! Zo maak je koffie met een percolator

Eten door Chloe

Hoewel we nu allemaal een Nespresso- of Dolce Gusto-apparaat op het aanrecht hebben staan en met één druk op de knop een kop koffie hebben, ging dat vroeger wel anders. In de jaren 50 maakten ze namelijk koffie met een percolator. Je weet wel, die schattige koffiekannetjes. Tegenwoordig zijn ze weer helemaal terug. Maar hoe gebruik je zo’n percolator nou?

percolatorLees ook: Dit is dus waarom kantoorkoffie niet te zuipen is

Wat is een percolator?

Aangezien old school koffiezetten weer helemaal in is, heb je ze vast wel voorbij zien komen: de percolator. Deze ouderwetse koffiepotjes hebben veel weg van de wat bekendere Italiaanse koffiepot en staan ook wel bekend als Moka Express. Met deze koffiekannetjes zet je koffie nog lekker ouderwets met een filter op het fornuis.

 

Hoe maak je koffie met een percolator?

Met een percolator koffiezetten zal je wel iets meer moeite kosten dan je high-tech espressoapparaat. Daarom leggen wij je uit hoe je een heerlijke verse kop koffie zet.

Stap 1: het waterreservoir vullen

De percolator bestaat uit verschillende delen. Het onderste deel is het waterreservoir. Deze vul je met water. Let op dat de hoeveelheid niet boven het bevestigingsventiel uitkomt. Hoeveel water je erin doet hangt af van de grootte van je percolator en hoeveel je wilt zetten. De meeste zijn gemaakt voor het bereiden van vier tot negen kopjes koffie. Ga als je meerdere kopjes tegelijk zet uit van 30 ml water per kopje. Zet je er maar één? Vul het reservoir dan met 40 ml water. Er zal namelijk altijd nog wat water verdampen.

Stap 2: De filter vullen

Bij deze stap vul je de filter met versgemalen koffie. Het filter moet tot de rand gevuld zijn. Tik met het filter een paar keer op het aanrecht en strijk de bovenkant glad. Doe hem niet te vol. Het is namelijk belangrijk dat het water er goed doorheen kan. Wanneer het filter gevuld is zet je deze weer terug op de percolator. Belangrijk is ook dat je kijkt welke koffie geschikt is. Gebruik altijd gemalen koffie en zorg dat het is gebrand voor filter.

Stap 3: De koffie verhitten

Heb je de percolator weer helemaal in elkaar gezet? Dan plaats je hem op een warmtebron. Zet het vuur middelhoog en houdt het goed in de gaten. De koffie kan namelijk verbranden. Door de deksel open te houden kan je het proces goed in de gaten houden. Let wel op dat je percolator geschikt is voor je warmtebron. Aluminium percolators zijn namelijk alleen geschikt voor gasfornuizen.

Stap 4: Koffie doorsijpelen

Hierna is het belangrijk de koffie goed te laten doorsijpelen. Er zijn drie fases nadat je de percolator op de warmtebron hebt gezet. De eerste fase is de waterdamp die uit het holle buisje komt. De percolator begint te pruttelen. In fase twee loopt de koffie langs het holle buisje in de uitschenkkan. De koffiebelletjes zijn gestopt en de koffie is begonnen met lopen. Het spettert lichtjes in de kan. In fase drie zijn er weer koffiebelletjes te zien. Dit betekent dat je koffie klaar is.

Stap 5: Drinken maar

Nu je koffie klaar is kan je hem uitschenken. Pas wel op hierbij, want de percolator kan erg heet worden. Je kan de koffie rechtstreeks vanuit de percolator uitschenken, maar dan wordt de koffie door de hoge temperatuur van de kan wel wat bitterder. Wat je dus ook kan doen is de koffie eerst overschenken in een koffiepot of iets dergelijks. Zodra je kopje gevuld is, is het tijd om te proeven. En geloof ons, hier kom je erachter dat koffiezetten met een percolator zeker de moeite waard is.

via GIPHY

Beeld: iStock

Lees ook: Waarom je 's ochtends liever niet twee kopjes koffie achter elkaar drinkt